2016. augusztus 23., kedd

Olvasási szokások | Book Tag

Sziasztok!

Már nagyon rég volt, hogy Book Taget hoztam, pedig, amikor elindult az oldal szinte minden hónapban volt legalább egy. Tegnap azonban rábukkantam Beatrice oldalára és a Reading Habits című Tagjére.
Rákerestem magyarul, és kiderült, hogy van magyar változata is. Azonban ebből nagyon sok kimaradt. Ezért inkább úgy döntöttem: kombinálom a kettőt.

Kérdések:
1, Van külön olvasókuckód?
2, Hogyan jelölöd, hogy hol tartasz a könyvben? Könyvjelzők vagy papírfecnik?
3, Mindig el kell jutnod egy fejezet végéig, vagy le tudod tenni bárhol?
4, Szoktál nassolni vagy inni olvasás közben?
5, Szoktál zenét hallgatni, esetleg TV-t nézni?
6, Egyszerre hány könyvet szoktál olvasni?
7, Otthon vagy máshol olvasol szívesebben?
8, Hangosan vagy csak a magadban olvasol?
9, Szoktál előre olvasni vagy kihagyni oldalakat?
10, Megtöröd a könyvek gerincét vagy úgy vigyázol rájuk mintha újak lennének?
11, Szoktál írogatni a könyvekbe, vagy kivagy magától a gondolattól is, hogy firkálj beléjük?
12, Olyan ember vagy, aki elhajítja a könyvet a szoba másik sarkába, ha nagyon idegesítő regényt olvas?
13, Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel?
14, Mit olvasol most?
15, Milyen könyvet vettél legutóbb?
16, A sorozatokat vagy az egyrészes könyveket szereted jobban?
17, Van olyan könyv, amit mindig előrehozol, és szeretettel ajánlasz mindenkinek?

Az én jelöltjeim:
1, Lexa - http://onemorepagee.blogspot.hu/
2, Molly - http://seholsetalallak.blogspot.hu/

Válaszaim:

1, Van külön olvasókuckód?
Ha egy fotel annak számít, akkor, igen van. Azonban többnyire az ágyamban, most nyáron pedig kint a kerti nyugágyban olvasok többet. Tanév közben előfordul, hogy csak a buszon van időm erre.2, Hogyan jelölöd, hogy hol tartasz a könyvben? Könyvjelzők vagy papírfecnik?
Van külön könyvjelző gyűjteményem, de többnyire nem használom. Van egy 30-as csomagom is, amiben e-bayről rendelt Vintage jelzők vannak benne, de azt ajándékozásra szánom. Ha nincs más, akkor színes öntapadós címkéket használok. Egyszer-kétszer megesik, hogy nyugtát vagy könyvtárban kapott cetlit rakok a könyvbe. 3, Mindig el kell jutnod egy fejezet végéig, vagy le tudod tenni bárhol?
Előbb már írtam, hogy van amikor címkéket használok jelölésképen. Ez többnyire akkor van, amikor kötelezőket olvasok, mert azokat egyik pillanatról a másikra le tudom rakni. Akár a mondat közepén is. 
Egyébként többnyire este olvasok, amikor csak az tart vissza az alvástól, hogy mindig új fejezetbe kezdek. Aztán ha vége lesz a könyvnek elgondolkozom, hogy belekezdjek -e egy új könyvbe vagy megpróbáljak elaludni?

4, Szoktál nassolni vagy inni olvasás közben?
Nemigazán. Szerintem ez azért alakult így, mert nem akartam összepiszkolni a könyveket. Inni szoktam, de akkor inkább előtte becsukom a lapokat. Ennek ellenére szinte az összes Instagram képemen van valami inni vagy ennivaló a könyv mellett :D
5, Szoktál zenét hallgatni, esetleg TV-t nézni?
Mind a kettő. Néha egyszerre is. A TV nálunk alap háttérzajként működik. Ha érdekes megy, akkor nehéz koncentrálni a könyvre, de mindig sikerül. A zene pedig akkor jön jól, amikor... hát tulajdonképpen mindig :D Ja, és tanulni is csak akkor tudok, ha max.-ra fel van tekerve a 8 órás delfin hangokkal teli lejátszólista. Tudom, az nem zene, de azt is hallgatom :D


6, Egyszerre hány könyvet szoktál olvasni?
Az attól függ. Volt már nagyon extrém, amikor 10 könyvet olvastam egyszerre. Most éppen 4 könyv van bejelölve molyon, ám ez sem fedi pontosan a valóságot. Ugyanis ebből 3-at már rég elkezdtem és azóta sem fejeztem be. Továbbá rengeteg olyan könyv van a polcomon, amiből olvastam 2-3 fejezetet, de ennél tovább nem jutottam, mert nem volt kedvem hozzájuk. 

7, Otthon vagy máshol olvasol szívesebben?
Erre is csak azt tudom mondani, hogy hangulattól és időtől függ. Többnyire itthon olvasok, de ha úgy alakul akkor a tömegközlekedési eszközön vagy a suliban is előveszem. 


8, Hangosan vagy csak a magadban olvasol?
Magamban. Unokatesómnak szoktam néha felolvasni. Valamint mostanában rákaptam, hogy az udvaron üljek le egy könyvvel a kezemben. Ekkor mindig odajön a kutyám hozzám, aki nem hagy békén. Na, ekkor simogatás helyett néha felolvasok neki. Mondhatom mindig nagyon díjazza...

9, Szoktál előre olvasni vagy kihagyni oldalakat?
Ohh, nagyon is! Bár az előzőről már nagyon rég leszoktam, de az utóbbi eléggé sokszor fennál. Főleg akkor, amikor nem érdekel a hosszú, unalmas leírás (értsd: kötelező könyvek fele), vagy nem érdekel a sztori. Akkor csak a bekezdések elejét és végét olvasom el.
10, Megtöröd a könyvek gerincét vagy úgy vigyázol rájuk mintha újak lennének?
A legtöbb könyvem gerince nincs megtörve. Ennek ellenére nem néznek ki valami szépen. Az igazság, hogy a legtöbb könyvet rosszul kötik be és egyszerűen szétesnek, mielőtt a kezembe venném őket. Egyébként magamtól, önszántamból nem szoktam gerincet törni. Nagyon haragszom arra is, ha kölcsönadom és tönkreteszik.

11, Szoktál írogatni a könyvekbe, vagy kivagy magától a gondolattól is, hogy firkálj beléjük?
Teljesen kivagyok a gondolattól is. Nincs az az Isten. 

12, Olyan ember vagy, aki elhajítja a könyvet a szoba másik sarkába, ha nagyon idegesítő regényt olvas?
Nem vagyok igazán büszke rá, de igen. Többnyire ilyenkor sérülnek meg a könyveim. A tabletem szerencsére eddig mindig puhára esett, így annak még nem esett baja. Egyszerűen vannak könyvek, amik nem érdemelnek meg jobb bánásmódot. 


13, Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel?
Szerencsére a mai világban a legtöbb író mellékel lábjegyzetet, ahol megmagyarázza az adott szót. Böszörményi Gyula Leányrablás Budapeten című könyvénél igen hálás voltam ezért. Na meg Agatha Hercule Poirotos történeteinél, ahol több francia mondat is szembejött velem. Az olasz nyelvet azonban egyre jobban értem, így Thomas Mann történeteinek olvasása közben nem kellett rákeresnem semmire sem. 

14, Mit olvasol most?
Ez van bejelölve molyon:
Anne Frank: Anne Frank naplója
Stephen King: A remény rabjai (2015. szeptember 26.-tól)
George R. R. Martin: Trónok harca (2015. április 26.-tól)
Cassandra Clare: A herceg (2015. április 29.-től)

3-3 fejezetet olvastam el eddig a Színjátékból (Cora Carmack) és A Nő mosolyából (Nicolas Barreau). 2-2 mondatot Virág Emlía Sárkánycsaogató és Lydia Netzer Ragyoj, édesem! című könyvéből. 

15, Milyen könyvet vettél legutóbb?
A már említett Lydia Netzer: Ragyoj, édesem!-et, 600 Ft-ért a Lírában. Majd meglátjuk, hogy jó üzletet kötöttem -e... 


16, A sorozatokat vagy az egyrészes könyveket szereted jobban?
Mostanában jobban preferálom az egyrészes történeteket. Ha nagyon jó egy könyv, akkor nem bánom, hogy kapok belőle egy trilógiát, ha imádom az összes részét, akkor 10 könyv sem lenne belőle elég. 
17, Van olyan könyv, amit mindig előrehozol, és szeretettel ajánlasz mindenkinek?
Nagyon sok ilyen könyv van. Diana Gabaldon Ourlander sorozata ilyen. Aztán Rick Riordan Percy Jackson és az Olimposziakja. Hogy magyar is mondjak: Imre Viktória Anna: Kísértés Rt. című könyve és Kemese Fanni Pippa Kennje. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése