2016. augusztus 15., hétfő

Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve *Mini-könyvklub 4*

Könyvadatok:
Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 344 oldal
Téma:ifjúsági, disztópia
Sorozat: Matched trilógia 1. rész
Kiadás éve: 2011
Megrendelhető: Ciceró
Fülszöveg:
A Globális Felmelegedés után a rendszer összeomlott, és a helyén létrejött a Társadalom, ahol nincs éhezés, nincs betegség, nincs bűnözés, és a hivatalnokok döntenek róla, hogy kit szeretsz, hol dolgozol és mikor halsz meg. Cassia harmonikusan él ebben a steril világban és meg van győződve róla, hogy ha betartja a szabályokat, hosszú élete, tökéletes munkahelye és társa lesz. Amikor a Párosító Bankett után legjobb barátja jelenik meg számítógépe képernyőjén, Cassia biztosan tudja, hogy ő az igazi… A képernyő azonban hirtelen elsötétül, és egy másik fiú arca villan fel rajta. Cassia nehéz döntés előtt áll. Merre induljon? Xandert kövesse a jól ismert, kitaposott úton, vagy esetleg Ky után eredjen az ismeretlenbe vezető, sötét ösvényen? Tökéletesség és szenvedély között kell választania.

Miért pont ez?:
Születésnapomra kaptam az egyik kedves molytól. Korábban is nagyon érdekelt a történet. Több ismerősöm kezében láttam már a könyvet, ráadásul disztópia, amit már rég nem olvastam. 


Véleményem:
Lehet, hogy csak felületes vagyok és kizárólag nálam maradt ki, de a Globális Felmelegedésről én csupán a fülszövegben olvastam. A könyvben szó sem volt arról, hogy miért kényszerültek az emberek ebbe az új világba. Ennek ellenére eléggé valósnak találom a probléma. Napjainkban is komoly gondot okoz a felmelegedő Földünk.

A borítót nagyon jól eltalálták, nagyon passzol a történethez. Ez megér egy plusz pontot. Továbbá elvétve találkozhatunk gyönyörű leírásokkal is. 


Most jöjjön a feketeleves...
Szerintem Ally Condie nem csak olvasta Lois Lowry Az emlékek őre című könyvét, de komoly ihlet forrásként is felhasználta írás közben. Egyébként vicces, mert pont a Mini-könyvklub miatt találkoztam az előbb említett könyvvel, amiről az értékelésemet itt olvashatjátok. (Aki még nem találkozott vele, annak melegen ajánlom. Aki pedig szereti A Matched világát, annak is nagyon tetszeni fog.)

Mondom a hasonlóságokat, amiket észrevettem: 

  • A társadalom minden mozzanatáról egy felsőbbrendű közösség dönt. Erre még azt mondom, hogy oké, disztópiába ez még belefér. Elvégre egy látszólag tökéletes társadalomban ez elvárható. 
  • A gyógyszerek/kapszulák hatása. A Matchedben 3 db pirulát kell maguknál tartaniuk az embereknek. Egy zöldet, egy kéket és egy pirosat. Az első kettőnek semmilyen különösebb hatása nincsen. Nyugtatók illetve ezeket bevéve az embereknek kellemes érzés szállja meg. Az utolsó hatása titkos.  
  • A család elrendezése. Bár nagyon halványan, de a főszereplő anyja utal rá, hogy a gyerekek nem sajátjai. Ráadásul a párját is a hivatalnokok rendelték hozzá. 
  • Vannak különleges emberek, akikre nem hat a piros tabletta. Tehát olyan, mintha nem is vették volna be. 
  • A főszereplő itt is hasonlóan lázad a rendszer ellen. 
  • A munkabéli kinevezések.
Egyébként a nyáladzó-tini rész sem tudott nagyon meglepni. Szerencsére ez nem szerepelt az előbb említett könyvben. Mégis úgy érzem, hogy Ally Condienek sikerült szépen megoldania ezt a részt. Jobb lett volna, ha nem Cassia szemszögéből kellett volna végignéznem az egészet. Minimális romantika van benne.  A szerelmi háromszöggel viszont egyáltalán nem érintett meg.

Tetszett, hogy rengeteg dolgot megtudunk a világról. A műkincsek és a mérgek ötlete olyan, amiért érdemes volt elolvasni. 


Voltak olyan kérdések, amikre nem kaptam választ. Mind a két fiúnak maradtak titkaik, ahogyan a külső világról szinte szó sincs. A vége eléggé lezáratlan lett. Annak ellenére, hogy nem igazán tetszett, szerintem olvasni fogom a következő részt. Érdekel, hogy mi lesz a vége, szeretnék választ kapni a kérdéseimre. Egyedül arra nem vagyok kíváncsi, hogy [spoiler] Cassianak sikerül e megtalálnia Ky-t [spoiler vége]

Értékelés:



A sorozat:
1, MAtched - Egymáshoz rendelve
2, Crossed - Összefonódva
3, Reached - Célhoz érve


2 megjegyzés:

  1. Azt hiszem, a következő részben említik a globális felmelegedést :)

    VálaszTörlés