2016. december 3., szombat

Helen Fielding: Bridget ​Jones naplója

Könyvadatok:
Kiadó: Európa
Oldalszám: 344 oldal
Téma: chick lit
Sorozat: Bridget ​Jones naplója 1. rész
Kiadás éve: 2013
Megrendelhető: Bookline
Fülszöveg:
Bridget túl van a harmincon, és legnagyobb bánatára még mindig „szingli”, vagyis nincs férjnél. Egy könyvkiadóban végez amolyan aktatologató munkát, és csak az tartja benne a lelket, hogy az asztalától állandóan láthatja az imádott férfit. Január elején a szülei baráti köre által rendezett újévi vigasság rémségein próbálja túltenni magát. Az effajta összejövetelek nem titkolt célja, hogy őt összehozzák a megfelelőnek ítélt fiatalemberrel, és rendszerint katasztrofálisan végződnek. Saját barátai – a harcos feminista Sharon; a kétgyerekes Magda, akit csal a férje; Jude, akinek a barátját mindenki utálja; a homoszexuális Tom – szintén ellátják különféle jó tanácsokkal az élet dolgait illetően, miközben néha maguk is látványosan melléfognak a saját szerelmi és egyéb ügyeikben. De mire újra eljön a szilveszter, sok mindenki életében sok minden megváltozik.

Véleményem:
Először én is a filmet láttam, ami be kell vallanom: nem igazán tetszett. Erőltetettnek éreztem a poénjait, nem jött át a mondanivalója. A könyvet is olvastam ár, igaz angol nyelven. Ami viszont abszolút meghozta a kedvemet hozzá az a hangoskönyv volt. Udvaros Dorottya felolvasása szenzációs. 

A témaválasztásával maximálisan egyetértettem. Mai korunk emberét és annak súlyos problémáit mutatja be. Mindezt úgy teszi, hogy szinte minden nő bele tudja magát képzelni a főszereplő bőrébe. Teljesen mindegy, hogy van -e súlyfelesleged vagy nincs, dohányzol -e vagy nem, kotnyeles anyukád van vagy... (na, jó miről beszélek? Kinek nem szól bele az anyja mások dolgába?). Mindenkit megérint. 

Bridget egy teljesen normális testtömeggel rendelkező nő, akinek ennek ellenére minden álma megszabadulni pár kilótól, felszedni egy jó pasit és boldogan élni. Amikor mindez sikerül neki nagy meglepetésben lesz része: a környezetétől nem kapja meg az elismerést.

A mondanivalóját nagyon egyszerű és még jól is van tálalva. A lényeg már az elején világosan körvonalazódik előttünk, de az élményért és a poénokért érdemes végigolvasni. Remek kikapcsolódás nyújt.

Nekem nagyon tetszett, bár a következő résszel egy kicsit várni fogok még :) 


Értékelés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése