2016. december 5., hétfő

Kosztolányi Dezső: Édes ​Anna

Könyvadatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 224 oldal
Téma: klasszikus
Sorozat: -
Eredeti megjelenés éve: 1926
Megrendelhető: Molybolt
Fülszöveg:
A tökéletes cselédlány története, aki brutális kegyetlenséggel megöli gazdáit, Kosztolányi utolsó s egyben legnagyobb visszhangot kiváltó regénye. A cselekmény 1919-ben, zűrzavaros korszakban indul, amikor Édes Anna a becsületes, tiszta, dolgos cselédlány Vizy Kornél miniszteri tanácsos házához kerül, s kezdetét veszi kálváriája. Asszonya tisztában van Anna tökéletességével, mégis folyamatosan zaklatja; a fiatal rokon, Patikárius Jancsi elcsábítja, teherbe ejti, majd elhagyja; a környezetében felbukkanó valamennyi ember – az öreg Moviszter doktor kivételével – érzéketlen, rideg, sőt rosszindulatú vele, mintha nem is élő, érző lény volna. 


Véleményem:
Kosztolányi Édes Annájával először nem a tizenkettediket kötelezők listáján találkoztam. Anyukám nagyon szereti a történetet, így a lényeget és az események kimenetelét már kisgyerekkorom óta ismerem. Ez főleg azért volt jó, mert így az Édes Anna első olvasása közben is oda tudtam figyelni az apró részletekre, más szemszögből tudtam vizsgálni a tényeket, amik a tragédia felé vezettek. 

Ennek ellenére úgy vélem, hogy Kosztolányi regényét mindenképpen el kell többször is olvasni, hogy az ember a legapróbb részleteket is tudja értelmezni. Nem árt hozzá azt is tudni, hogy az írót a saját korában sok támadás érte, mivel politikailag igencsak megosztott volt. A történetben pedig magát akarja tisztára mosni. Hol a jobb, hol a bal oldallal szimpatizáló embereknek van igaza, a szerző maga nem foglal állást. 

Főszereplőnk, Anna 
A Vizy család cselédjeként szolgál. A legnagyobb hibája az, hogy megragadt az ösztönök szintjén. Mindentől undorodik, visszahúzódó, érzelmeit még szavakba se tudja önteni. A háziak úgy tekintenek rá mint egy robotra.
Vizy Kornél miniszteri tanácsos, mintahivatalnok, de közönyös mindenkivel szemben.
Vizyné Angéla is egy érdekes teremtés. Férjével 20 éve házasok, de ő csak a cselédekre és a halott lányára tud visszaemlékezni e 20 évből. 

Annát Patikárius János csábítja el, ám miután a lány megesik, a fiú elhagyja. Így egyetlen lehetősége maradt a kitörésre: egy kéményseprő megkéri a kezét. Azonban Vizyné nem hagyja, hogy összeházasodjanak. 
Ezek után a történet tetőpontja a 10. fejezetben következik be, amiről nem sokat beszélnék most. Legyen meglepetés mindazoknak, akik a jövőben fogják olvasni. ;) 

Maga a történet arról szól, hogy a teljes kiszolgáltatottság hogyan taszítja katasztrófába az embert. Az elején és a végén kapunk egy nagy adag történelmet is, amihez kelhet a háttértudás. 
Összességében én nagyon élveztem. Jó, hogy vártam ezzel a történettel és nem 9 évesen vettem a kezembe, amikor először szembejött velem. 


Értékelés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése