2016. szeptember 8., csütörtök

Paula Hawkins: A ​lány a vonaton *Mini-könyvklub 5*

Könyvadatok:
Kiadó: XXI. Század 
Oldalszám: 320 oldal
Téma: thriller
Sorozat: -
Kiadás éve: 2015
Megrendelhető: XXI. SzázadBookline
Fülszöveg:
Rachel ingázó, minden reggel felszáll ugyanarra a vonatra. Tudja, hogy minden alkalommal várakozni szoktak ugyanannál a fénysorompónál, ahonnan egy sor hátsó udvarra nyílik rálátás. Már-már kezdi úgy érezni, hogy ismeri az egyik ház lakóit. Jess és Jason, így nevezi őket. A pár élete tökéletesnek tűnik, és Rachel sóvárogva gondol a boldogságukra. 
És aztán lát valami megdöbbentőt. Csak egyetlen pillanatig, ahogy a vonat tovahalad, de ennyi elég.
A pillanat mindent megváltoztat. Rachel immár részese az életüknek, melyet eddig csak messziről szemlélt.

Miért pont ez?:
Nagyon sokakkal együtt én is erre a könyvre szavaztam, amikor választani kellett, hogy a Mini-könyvklub folyamán melyik történeteket olvassuk el. Ez főleg azért volt így, mert nem rég még mindenki ezt olvasta és nemsokára jön a filmadaptáció is. 

Véleményem:
Rögtön azzal kezdem, hogy haragszom erre a könyvre. A molyos  címkéje szerint thriller és krimi kategóriába lehet  besorolni. Aki olvassa az értékeléseimet az tudja, hogy nálam minden krimi Agathaval mérkőzik meg, thrillert pedig csak elvétve szoktam olvasni.
Azért haragszom, mert nem azt kaptam, amit ebben a két kategóriában elvárnék. 
Ennek ellenére valamilyen szinten meg tudott fogni.
A legjobban talán a karakterek. Szinte egyiket sem lehet megkedvelni. Az összes sunyi, szánalmas gazember. Egyetlen jóravaló sincs közöttük. Azaz pont ehhez a könyvhöz, ehhez a sztorihoz és magához a szituációkhoz tartoztak.
A végéhez közeledve viszont a főszereplő egyre jobban idegesített.

A történetet három szemszögből kísérhetjük nyomon: Rachel, a masszív alkoholista; Megan, a házasságtörő és Anna, a családanya mesél nekünk. Bevallom őszintén én nem igazán éreztem, hogy hatalmas nagy szakadék lenne hármójuk fogalmazásmódjába. Paula Hawkins könyve olvastatta magát. Nem szenvedtem vele, nagyjából egy éjszaka alatt el is olvastam.

Az alapötlet és a koncepció tetszett. Egy lány, aki meglát valamit egy vonatból. Aztán jött a kevésbé nagyszerű tárgyalás.  
Számomra túl könnyű volt a rejtély. Lehet, hogy csak női megérzés vagy tapasztalatból, de a 50. oldal után nagyjából már ki tudtam következtetni hogy mi történhetett. 

Nagyon sokat rágódtam és gondolkoztam a végső értékelésen. Egyik pillanatban három csillagnak éreztem, másikban már négynek. Aztán az előbbinél maradtam. 

Egy dolgot megtanultam: nem szabad a csorda után menni, mert a végén még beverem a buksimat. 

A többiek értékelését itt olvashatjátok el.

Plusz:
Említettem már, hogy nem sokára lesz adaptáció is a filmből. Amire igazából mindeddig el szerettem volna menni, azóta már kétszer is meggondoltam magamat. Van egy olyan érzésem, hogy ez jobb lesz filmben, mint könyvben. 
Tehát álljon itt a trailer és a briliánsan sikeredet plakát:


Értékelés:

3 megjegyzés:

  1. Azért a 3 csillag nem rossz... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, annyira tényleg nem :D Akkor ezek szerint neked nem igazán tetszik?

      Törlés
    2. Nem, nem mondanám, hogy tetszett. Dettó 3 csillag. :D

      Törlés