2016. szeptember 20., kedd

A nap bloggere voltam #1

Ezúton szeretném megköszönni a csodás csapatnak a csodálatos kérdéseket! Élmény volt rájuk válaszolni! :)
Mi ez?:
A Magyar Bloggerek és Blogkedvelők Közössége nevű Facebook csapatban fut a Nap Bloggere játék, mely keretein belül a többi blogger kérdéseket tett fel, én pedig egy bejegyzés formájában megpróbáltam válaszolni nekik.

Hujber Zsuzsanna  kérdezte: Honnan/miből/kitől ered nálad az olvasás szeretete?
Válaszom: A szűk családi körben szinte senki sem akkora nagy könyvmoly, mint én. Apum és anyum évente jó ha egy-két regényt elolvas, jobban szeretik a verseket, de már pár évtizede nem vettek új könyvet maguknak.
A meséket mindig szerettem, olvasni viszont csak 8-9 évesen tanultam meg rendesen.
2008-ban aztán megjelent az Alkonyat című film, amit az iskolában is megnéztünk. Ezt aztán megemlítettem a szomszédnőnek, aki felajánlotta, hogy kölcsönadja a könyvet. Valahol itt kezdődött az egész, na meg akkor, amikor 2014-ben ráleltem a moly.hu-ra. 


Fónagyné Huszágh Anett  kérdezte: Mi az a tíz könyv amit Szerinted el kell olvasni mindenképp?
Válaszom: Megpróbáltam mindenféle műfajból szemezgetni és az én kedvenceimet leírni :)
1, Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai (életrajz egy gésáról)
2, Rick Riordan: A villámtolvaj (fantasy és a görög mitológia alapjai)
3, Agatha Christie: Tíz kicsi néger (a legjobb krimi, amit valaha papírra vetettek)
4, Jane Austen: Büszkeség és balítélet (egy klasszikus, ami cseppet sem unalmas)
5, Imre Viktória Anna: Kísértés Rt. (egy humoros, kortárs fantasy)
6, Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten (történelmi krimi az 1900-as évek Budapestjéről)
7, Lois Lowry Az ​emlékek őre (az újfajta disztópiák alapja)
8, C. S. Lewis: Narnia Krónikái sorozat (na jó, ez is fantasy, de kihagyhatatlan) 

9, Stephen King: Sorvadj ​el! (horror)
10, Lauren Oliver: Mielőtt ​elmegyek (az írónő egyik legjobb könyve; ifjúsági és romantikus)


Mészáros András kérdezte: Eddigi olvasmányaid közül melyik volt a legjobb és a legrosszabb és miért?
Válaszom: Szerintem ez attól is függ, hogy akkor éppen milyen hangulatom volt. Az biztos, hogy Abbi Glines: A Vincent fiúk sorozatát legszívesebben elfelejteném. Valamint, hogy magyar példát mondjak: Arthur Madsen "könyve" sem volt a kedvencem.

Mészáros András kérdezteMit szólsz ahhoz a taktikámhoz, hogy a könyvtárban mindig olyan szerzőket keresek, akikről még nem hallottam?
Válaszom: Én pont az ellenkezőjét teszem, de ettől még egy nagyon jó technika! Az biztos, hogy nagyon jót és nagyon rosszat is ki lehet fogni, de legalább nem fogsz csalódni. 
Nóra Földvárszki  kérdezte:Melyik a kedvenc műfajod?
Válaszom: Ez fogós kérdés. Mindenféle műfajban szoktam olvasni, mert így több féle szerzőt és könyvet megismerhetek. Minden műfajban vannak jobb és rosszabb könyvek is. Inkább azt mondanám, hogy néha jól esik egy strandkönyv vagy egy krimi vagy bármi más, amit már régóta olvastam és tudom, hogy szükségem lenne rá. Hujber Zsuzsanna  kérdezte: Mi volt a legmegrázóbb olvasmányélményed?
Válaszom: George Orwell Állatfarmja. Egyszerűen annyira meg tudtam érteni a szerző mögöttes gondolatát. Ez volt az első alkalom, amikor a történelemórán tanult dolgokat önállóan hozzá tudtam rendelni egy regényhez. Emellett megrázott és fel is nyitotta a szememet. 

Nagy Tünde kérdezte: Mi alapján választasz könyvet?Válaszom: Megnézem, hogy milyen könyveim vannak itthon vagy a könyvtárban :D Komolyabbra fordítva a szót: borító, szerző és a molyos értékelések alapján. 

Mészáros András kérdezte:  Láttam a blogban, hogy még nagyon fiatal vagy. Mit gondolsz a kötelező olvasmányokról? Kell-e egyáltalán ilyesmi? Van-e olyan, amit szívesen olvastál? (És olyan, amit nem?) Te mit tennél kötelezővé, ami még nem az?
Válaszom: Korábban írtam már erről egy bejegyzést. Röviden: Van értelmük, kellenek is, de nagyon sokszor nem a diákok korának megfelelő könyveket adnak a kezükbe. Szent Péter esernyőjét, Tanár Úr kéremet, Abigélt, Állatfarmot, Kafka Átváltozását, Öreg halász és a tengert szívesen olvastam. Én sok mindent tennék a rosszak helyére más kötelezőket, hogy a diákok több modernebb művet olvassanak. 


Bandita Kezem Nyomán kérdezte:Hogyan tanultál meg olvasni? Mi volt az első emléked erről a dologról?
Válaszom: Már említettem, hogy nagyon nehezen tanultam meg olvasni. Kiskoromban nagyon gyűlöltem ezt az elfoglaltságot, mert a kötelező tanulással azonosítottam.
Az első emlékem, amikor bementem az elsős nyelvtanórára és leiratatták velem az a betűt :D

Itt a vége az első résznek. A következő bejegyzést a többi kérdés-válasszal a héten még hozom. 


Legyen Szép hetetek! 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése