2016. szeptember 5., hétfő

Franz Kafka: Az ​átváltozás, egy abszurd novella

Igazság szerint csak ez az egy novella volt csak kötelező, de ha kicsit több időm lett volna szívesen elolvasom a többit is. Nagyon elvetemült, nagyon groteszk és nagyon tetszett.

A történet szerint Gregor Samsa arra ébred, hogy féreggé (/bogárrá, az én könyvemben az előbbi szerepelt) változott. A fiú egyedüli pénzkereső a családban, szüleit és húgát 5 éve Ő tartja el. Egy fél mondatból tudjuk meg, hogy egy pénztárosnőnek udvarol, de ezen kívül semmilyen társas interakcióban nem vesz részt. Nincsenek barátai, sem magánélete. Utálja a munkáját és nem is jó benne.  Vonattal kell bejárnia dolgozni, ami azt eredményezi, hogy a családjával csak ritkán találkozik. Közönséges kis alak. Szabadidejében újságot olvas vagy buszmenetrendet böngész.

Féregnek is eléggé esetlen. Először nem tudja használni az összes lábát, de ekkor még van hangja. Majd folyamatosan tűnik el az emberi beszédre való képessége, csak állathangon tud megszólalni. Azonban mindvégig képes érteni a környezetében lévők beszédét. Az átváltozás után először az két szülője és a cégvezetője pillantja meg. Az anyja segítségért kiáltozik, az apja elsírja magát és visszakergeti fiát a szobájába. Az utolsó emberünk hátrál és végül szóban kirúgja a féreggé vált Gregort. 

Grete, a húga veszi kezelésbe. Ő ad neki enni, és ő takarítja a szobáját is. Az hamar kiderül, hogy a férgek nem képesek rendes ételt fogyasztani csak romlott ételeket, és azok között is válogatósak. 

A történetet végig a fiút mutatja be. A növekvő elkeseredettségét és azt, hogy mennyire megérdemelte, hogy átváltozzon. Azt azonban elmondom, hogy én úgy éreztem a további dolgokra, amiket el kellett szenvednie, nem szolgált rá.
A kialakult helyzet sok helyen vicces. Gregor ugyanis egy pillanatra sem érzi magát féregnek, mindvégig emberként gondolkozik és érez, miközben mégsem az. Ettől válik groteszké. 

A család az, aki végső soron megérdemelné a bűnhődést. A két szülő mindvégig eltaszította Gregort, a lányuk sem volt jobb. Szinte minden emberiség kiveszett belőlük, amikor arról beszélgettek, hogy meg kellene ölniük a férget. 


A nyárra kiosztott kötelező novellák közül csak ez tettszett igazán, a többit meg sem próbáltam megérteni.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése