2016. február 20., szombat

Utazókönyvek: előnyök és hátrányok

Mi ez?  
Ez egy a Moly.hu által kezdeményezett esemény. Csakis a regisztrált felhasználók számára elérhető, azonban szerintem egy nagyon jó kezdeményezés, így úgy gondoltam, hogy megosztom veletek is a saját tapasztalataimat.

Mi az Utazókönyv?
Olyan könyvpéldányok, amiket a gazdájuk útra indított, azaz kölcsön adott egy embernek, aki tovább adta egy másik embernek, aki tovább adta egy harmadiknak és így tovább. Az út végén az utazókönyv visszatér a gazdájához.
Részleteket a hogyan és miért kérdésre ITT találhattok.


Előnyök: 
Akik nem szeretnek vagy nem tudnak könyvtárba járni, azoknak remek alternatíva. Ezek az emberek házhoz kapják a könyveket.
Olyan könyveket is olvashatsz, amiket sehogy sem tudnál beszerezni, méghozzá a piaci áruk töredékéért.
- Biztos lehetsz benne, hogy az emberek meghálálják azt, hogy könyvet indítasz útjára. Én már kaptam teát, csokit és kis post it-eket is az olvasóktól.
- Te döntesz, hogy mikor és hogyan tudod fogadni a könyvet.

- Remek történeteket olvashatsz mindenféle műfajban.
- Bár miután megkaptad a példányt határidőhöz vagy kötve (ami általában 30 nap), de a tulajdonosok nagy többsége rugalmas.
- Ha a jelentkezők között szerepel olyan akivel egy városban laksz, akkor akár személyesen is találkozhatsz vele, hogy átadd a könyvet.


 
Hátrányok:  

-  Bizonyos könyveknél hosszabb a várólista, mint a könyvtárban az előjegyzési idő.
- Nem biztos, hogy a könyv makulátlan állapotban érkezik hozzád. A többségük mégis jobb, mint az olyan könyvtári könyvek, amik már legalább 1,5 éve vannak állandóan strapálva az olvasók által.
- Ha a postai költséget nézzük, akkor igen drága. A 20 forintos buborékos borítékon kívül az ajánlott postázás 750 és 1025 Ft közé esik.




- Biztosan lesznek szépséghibái a példányodnak mire visszaér hozzád. Erre azonban már akkor felhívják a figyelmedet, amikor új utazókönyvet akarsz útjára indítani.
Én jártam már úgy, hogy a könyvem 3 embernél járt csak, de a végén kékre festve érkezett haza, ami eléggé lehangoló volt.

- Sajnos megesik, hogy a könyv tulajdonosa vagy az, akinél éppen a könyv van egyszer csak hirtelen eltűnik. Ilyen esetre jó előre felkészülni: HA ÚTNAK INDÍTASZ EGY KÖNYVET ELŐTTE MINDENKÉPPEN KÉRD EL a JELENTKEZŐK NEVÉT, CÍMÉT ÉS ELÉRHETŐSÉGÉT (e-mail, telefonszám)! Ha pedig ez nem történt meg, akkor a többiek között kell körbe kérdezgetni, hogy ki postázta az illetőnek a könyvet, hátha megvan még a címe. 

Milyen könyveket tudok olvasni?:  
- Csak egy kis ízelítő a kínálatból: 



Remélem meghoztam a kedveteket hozzá :)
Illetve nagyon érdekelne, hogy azoknak, akik ismerik és használják ezt, milyen tapasztalatai vannak az utazókönyvekkel kapcsolatban. Várom a véleményeteket! ;)

A második képért köszönet @dezirel-nek! :) 

4 megjegyzés:

  1. Hű, ez az összetollazás ez nagyon durva. :( Szoktam olvasni negatív élményeket eltűnt felhasználókról és könyvekről, de sosem értettem meg, miért éri meg nekik lelépni... :/ Furcsák az emberek, de öröm ilyen vidám emléklapot látni (nem tudom, minek nevezzem :D), Még nem utaztattam, nem is érkezett hozzám utazó könyv, de tetszik az ötlet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sajnos ez volt az első utazókönyvem és el is vette tőle a kedvemet egy ideig. Viszont a mellette lévő könyv még rosszabb. Az már így érkezett hozzám, de amikor jeleztem a tulajdonos felé Ő azt mondta, hogy ez már akkor így nézett ki amikor feladta. Viszont volt, hogy én jeleztem, hogy az előttem lévőnek sikerült leennie, leinnia vagy éppen a postás szaggatta szét a könyvet, mert nem ajánlottként lett feladva és nem fért bele a postaládába.
      Azt én sem értettem meg sohasem, hogy miért törlik magukat az emberek, de biztos jobb dolgok is akad. Én pont ma olvastam, hogy a könyv tulajdonosa tűnt el... szerintem nem emlékezett rá, hogy van utazókönyve csak egyszerűen ráunt az oldalra.
      Azonban tényleg nagyon jó ilyen köszönő post it-eket és leveleket kapni :) Láttam már olyat is, ahol mindenki képeslapot küldött a saját városából.
      Igazából akkor éri meg, hogyha a) sok emberhez el jut a könyved és b) te is olyan könyveket tudsz beszerezni amiket egyébként sehonnan máshonnan. Én mindenképpen ajánlom, bár azt el kell ismerni, hogy sajnos nagyon költséges a posta miatt.

      Törlés
  2. Én bő két-három éve megjártam az utazókönyvekkel. Volt nálam sok és családi problémák miatt nem tudtam olvasni meg postázni se...
    Aztán fogtam az összeset, beraktam egy táskába és elvittem két molynak, akik végül mindent rendbe tettek. Nekem meg égett a bőr a pofámról. És így tűntem el molyról...
    Nem rég tértem vissza, hogy rendszeresen felvigyem az olvasásaim, értékeléseim, észleljek, stb.
    De azóta nem akarok utazókönyvek közelébe menni. Olvasok inkább könyvtári könyveket. Meg "kalózkodom", tehát telefonról olvasok letöltött könyveket. Amit sajnálok. De sajnos nem tehetem meg, hogy mindig könyveket vegyek. És a könyvtárban sincs mindig minden... :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy ez történt veled :( Én általában ezért vállalok egyszerre csak egy utazókönyvet, nem akarok olyan helyzetbe kerülni, hogy nem tudom tovább postázni.
      Én általában inkább kölcsön szoktam kérni a könyveket mástól, na meg egyáltalán nem új kiadásúakat olvasok, tehát általában megtalálhatóak a könyvtárban :D Szerencsére itt Szegeden sok és nagy könyvtárak vannak.

      Törlés