2016. március 18., péntek

Anna Todd: After – Miután

Fülszöveg:
Volt egy időszak Tessa életében, amikor még nem ismerte Hardint, de miután találkoztak, az élet megváltozott.
Tessa igazi jó kislány. Egy rendes fiúval jár már évek óta, vannak tervei, ambíciói, és az anyja ügyel rá, hogy az élete a megfelelő irányban haladjon tovább.
Aztán elsőévesként beköltözik az egyetem kollégiumába, és találkozik Hardinnal. Azonnal feltűnik neki a tetovált, piercinges fiú, aki angol akcentussal beszél, és mindenben különbözik attól, amit Tessa az addigi életében megszokott.
Hardin rendkívül mogorva, sőt kifejezetten ellenséges vele, és a viselkedése miatt Tessának gyűlölnie kéne őt. Gyűlöli is, amíg egy este egyedül nem maradnak a fiú szobájában. Tessát megragadja a fiú sötét személyisége, és amikor megcsókolják egymást, olyan szenvedély támad fel benne, amilyet még sohasem tapasztalt.
Vélemény:
Azt a könyvpéldányt, amit volt szerencsém olvasni, már bemutattam az egyik korábbi bejegyzésembe. Akinek nem tűnik fel, ez az utolsó előtti képen lévő "csoda", ami utazókönyv formájában kaptam és sajnos teljesen szétesett, mire hozzám került. Persze ez nem a molyok hibája, a példány már eredetileg is meg volt tépve egy kicsit. A kiadó nevét megpillantva, azonban tudtam rögtön, hogy mi lehet a baj. Nem ez volt az első GABO könyv, amit ilyen rossz állapotban láttam pár olvasás után. Sajnos ezek a könyvek még annyit sem bírnak ki, hogy végig lapozzuk őket rendesen: máris szétesnek.
Azért szövegeltem ennyit a kinézetéről, mert szoros kapcsolatban áll a lapjain található "fantasztikus" történettel. Egyszerűen szólva: mind a kettő szétesik. 

Pedig az eleje igazán ígéretesnek indult! A főszereplő előrevetíti nekünk, hogy mi fog történni a végén, de persze a részleteket és az okát, amiért ide jutott azt csak a történet elolvasása közben ismerhetjük meg.
Olvasás közben jegyzeteltem és ilyen dolgokat írtam fel:
- Nincsenek mellékszálak
- Már találkoztam hasonló szituációval
- Szeretem a főszereplőt
- Túl sok a családi dráma
- Ó! Ezt imádom!
- Gyűlölöm a főszereplőt
- Most komolyan, ez egy reális történet!
- Na jó, mégsem az. 


Amint látható eléggé gyakran változtattam a véleményemet mind a cselekmények mind a szereplők megítélésében. Ennek nagyon egyszerű oka van: egy idő után teljesen betelt a pohár nálam és inkább hagytam volna az egész történetet a fenébe. Túl sok és tömény volt az egész.
Nem tudtam megállni, hogy össze ne hasonlítsam a párhuzamosan olvasott VESZEDELMES SORSCSAPÁSSAL. Mind a kettőben ugyanazokkal a mellékszálakkal rukkolnak elő az írók, amikor egy kicsit unalmassá válik a történet: a) a szereplők családi problémái SPOILER!!!! b) egy felesleges harmadik főt rángat bele az egészben és c) előjön az úgy szeretlek, költözzünk össze/házasodjunk meg/veszek neked egy kocsit téma. 
 SPOILER!!!!
Számomra teljesen érthetetlen, hogy miért kell túldramatizálni néhány egyszerű helyzetet, de valamilyen szinten meg tudom érteni. Elvégre ki kellett tölteni valamivel azt a rengeteg üres oldalt. 

Nem mondom, hogy nem voltak jó pillanatai. Egészen meglepődtem, amikor hirtelen kaptam egy pár értelmes kijelentést vagy megszólalást. Sajnos ezek reménnyel töltöttek el, hátha a folytatás jobb lesz.... DE NEM. 
A két főszereplőt szívem szerint kirángattam volna a könyv lapjai közül és jól megvertem volna őket. Ezek után pedig semmi együttérzést nem tanúsítottam volna feléjük. Mind ketten ostobák, mazochisták, sekélyesek, betegek és komoly kezelésre szorulnak. 
Így utólag az tanácsolnám: HA MEGVETTED: VIDD VISSZA! HA MÁR A KOSARADBAN VAN: NYUGODTAN DOBD VISSZA A BOLT POLCÁRA! HA MEGLÁTOD, HOGY VALAKI EZT OLVASSA AZ UTCÁN: MENEKÜLJ! HA MÁR NEM TEHETSZ SEMMIT ÉS MEGVAN A KÖNYV: NYUGODTAN AJÁNDÉKOZD EL!, NEM VESZTESZ AZZAL SEMMIT, HA NEM OLVASOD EL! 

Egyéb tudnivaló: (aminek jobb lett volna utánanéznem mielőtt elolvastam volna a könyvet)
- Az egész történet egy fanfiction
- Ez is egy pornó változat

- Harry Styles ihlette a főszereplőt, de a One Direction többi tagja is szerepet kap benne
- Film is készül majd belőle
SPOILER!!!! Akárcsak A szürke ötven árnyalata, ez is azt mutatja be, hogy milyen lehet felfedezni a szext  egy naiv fiatal lánynak egy idősebb fiúval.SPOILER!!!!
- Sokak szerint a fordító szörnyű munkát végzett és eredeti nyelven sokkal jobb. 

A sorozat többi részéről:
Sajnálom, nagyon szépen néz ki a fenti képen a könyvsorozat kívülről, de nincs annyi pénz, amiért én ezt bevállalnám. Az első rész vége ugyan eléggé sok kérdést vetett fel, de egyenlőre én megelégszem azzal az elégtétellel, amit kaptam az utolsó oldalakon, amiért végig kellett szenvednem az egészet.
A legszörnyűbb talán az, hogy igazából az események csak az első rész végén indulnak be igazán, tehát teljesen felesleges volt ez a közel 500 oldal elolvasása. Nem lettem több tőle. 

Összegzés:
Cselekmény: 2/10 
Szereplők: 1/5 - nem, nem és nem. 
Borító: 2/5 - nagyon egyszerű és abszolút semmi köze a történethez. Egyébként lila és ennyi. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése