2018. március 18., vasárnap

Stephen King: Joyland


Fülszöveg:
Joylandben, az attrakciókkal teli észak-karolinai vidámparkban jókedvet és boldogságot árusítanak, legalábbis tulajdonosának üzleti filozófiája szerint. De azt nem reklámozzák, hogy évekkel azelőtt brutálisan megöltek ott egy lányt, akinek a szelleme azóta kísért az elvarázsolt kastélyban.

Ide érkezik nyári munkára Devin Jones, a magánéleti válsággal küzdő egyetemista. Elhagyta a barátnője, és fogalma sincs, mihez kezdjen az életével. Amikor tudomást szerez Joyland titkáról, nyomozni kezd, hogy kiderítse, vajon ki lehetett a gyilkos. Madame Fortuna, a médium veszélyre figyelmezteti… Csak nem várható újabb, hasonló gyilkosság? És ki lehet a kutyás kisfiú meg a piros sapkás kislány Devin jövőjében?
Stephen King új regénye a krimi, a kísértethistória és a romantikus fejlődésregény egyéni ötvözete, amely izgalmas cselekményével, remek jellemábrázolásával és a vurstlis világ sajátos nyelvének megidézésével még az író rajongóinak is meglepetést szerez.

Könyvadatok:

Téma:
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 320 oldal
Megrendelhető: Olvasók Boltja

Miért pont ez?:
Kingtől már olvastam egy-két könyvet. Kezdve a Cujoval, ami nagyon megrázott, folytatva a Remény rabjaival, a Sorvadj el!-lel, a Halálos árnyékkal, a Carrievel és végül A ragyogással. Mind jobbnál jobb könyvek, ezért nem is volt kérdés, hogy fogok még az írótól olvasni. A Joyland évek óta a várólistámon van, és hol máshol bukkantam volna rá, mint a könyvtárban? 


 
Véleményem:
Nagyon lassan indulnak be az események, és amikor már jóval többet tudunk, akkor is "lassú víz partot moss" szinten maradunk. Ennek ellenére végig addiktív tudott maradni. Olyannyira, hogy egyszer csak azt vettem észre, hogy vége is lett a történetnek. 



"– Mike – fordult Fred a gyerekhez. – Tudod-e, mit árulunk itt?
– Jegyet a hullámvasútra, meg a körhintára? Meg játékokat? – kérdezte Mike bizonytalanul.
– Mi jókedvet árulunk. Hát legyen jókedvetek!"

Kicsit visszarepít minket a múltba és a vidámparkok világába. Devin, a főszereplő nyári munkát vállal a Joylandben. Távol az otthonától, hogy gyermekkori szerelmét felejtse, és közel a szórakoztatás világához, hogy az ebből megkeresett pénzt a tanulmányai finanszírozására tudja fordítani. 


A történet egy jóslatra épül, amely szerint Devin két gyermekkel fog találkozni, melyek közül csak az egyiket tudja majd megmenteni a haláltól. Azt is megtudjuk, hogy az egyik gyerek látó, és így kapcsolatot tud teremteni a szellemvilággal is. Ezután bontakozik ki a regény másik szála: a múltban történt gyilkosságok sorozata és egy kísértetkastély titka. 

És nagyon sokáig ezt a két dolgot el is felejtjük, mert Devin átlagos, mindennapi vidámparki életével vagyunk elfoglalva. Ami szinte ugyanolyan érdekes, mint az előbbiek. Én szívesen olvastam volna még többet a fiúról, aki a nagy hőség ellenére is kutyajelmezbe bújik, hogy szórakoztassa a kis lurkókat. Devin új barátokra is szert tesz, akik a szezon végével hazatérnek, míg a fiú a vidámparkban marad egész évre.

A múltban történt gyilkosságok részletére lassan fény derül, ahogy a gyilkos kilétére is. Bár erre egészen a történet végéig kell várni. Szerintem nem volt annyira kitalálhatatlan a gyilkos személye, de a regény vége igazi meglepetésként ért. A körhintás jelent igazi tetőpontja az egésznek.

Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem a könyvet, akkor az a KELLEMES lenne. Nincsenek bene nagy titkok, nagy érzelmek, nagy fanfárok. Nem igazán horror, nem igazán thriller, kriminek sem mondanám. Nem lehet egyetlen címkét sem ráakasztani, ami teljesen igaz volna rá. 




Összegzés:

Kedvenc részem:
Amikor Devin és Mike papírsárkányt reptetnek. Igazán megható jelenet.

"Fentről biztos olyan minden, mint ahogy a sárkányom látja a világot."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése