2018. március 22., csütörtök

Cecelia Ahern: A ​Vétkes

Fülszöveg:
A skarlát betű és A beavatott izgalmas és gondolatébresztő ötvözete a bestsellerszerző, Cecelia Ahern lélegzetelállító regényében.

Celestine North minden szempontból tökéletes életet él. Példás testvér és gyermek, osztálytársai és tanárai kedvelik, és a barátja is lenyűgöző pasi. Egy nap azonban váratlan helyzetben találja magát, és ösztönösen dönt. Szabályt szeg, ez pedig hatással lehet egész életére. Akár börtönbe is kerülhet. Kiközösíthetik, megbélyegezhetik, billogot süthetnek rá. Lehet, hogy Vétkessé nyilvánítják.


Az ismert sikerszerző, Cecelia Ahern fiatal felnőtteknek írt első regényének társadalmában csak az engedelmeseknek van helye, a lázadást csírájában elfojtják. Egy fiatal lány, aki kiáll magáért, mindent elveszíthet. 

A Vétkes és folytatása, a Perfect hamarosan a mozivásznon is látható lesz, filmes jogaikat nemrégiben megvásárolta a Warner Bros.

Könyvadatok:
Téma:
Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 382 oldal
Megrendelhető: Libri

Miért pont ez?:
Cecelia Ahern-tól eddig még csak két könyvet olvastam. A holnap titkai és az U.i.: Szeretlek című könyvet. Az előbbivel azóta sem sikerült megbarátkoznom, míg az utóbbi azóta is nagy kedvencem. Az írónő stílusa könyvről könyvre jobb lesz, tanul a hibáiból és fejlődik is. Úgy gondoltam, hogy érdekes lenne tőle valamit olvasni, ami a közelmúltban jelent meg.

            


Véleményem:
Nem nagyon kedvelem a Young Adult disztópiákat. Szerintem túlértékelik őket és túl sok is van belőlük a piacon. Bár megvan az előnyük, mert így legalább a fiatalokhoz is eljut az a gondolkodás mód, ami egy 1984-ben megjelenik. A piac Az éhezők viadala óta mégis túlzsúfolttá vált, és nap mint nap jelennek meg hasonló tartalmú, de semmi újat nem mutató jelentéktelen regények.

Ebből a nagy sokaságból egyszer csak kiemelkedett A Vétkes és világ körüli útra indult.

A könyv első pár oldala egy utópista világot mutat be nekünk, ahol a társadalom tökéletesen működik. Az emberek nem követnek el bűncselekményeket, aki pedig nem tartja be az alapvető szabályokat azt nem börtönbe csukják, hanem Vétkesnek nyilvánítják, megbillogozzák és kisebb változtatásokkal, de élheti tovább az életét.

A főszereplőnk, Celestine egészen addig tökéletesnek gondolja ezt világát, amíg ellene nem fordul a rendszer. Rádöbben, hogy a rendszer által a legtöbben embertelenné váltak, még akkor sem segítenének egymásnak, ha a másik mellettük haldokolna.

Imádtam, hogy Celestine nem csak egy megszeppent lányka ebben a történetben. Az elején ő volt a tökéletesség, a legjobb állampolgár, majd mikor a rendszer ezért megbünteti, összekapja magát és kiáll az igazáért. Nem csak véletlenül keveredett bele az ellenállásba, hanem ő maga volt az ellenállás. Néha megverték, megszégyenítették és igazságtalanok voltak vele, de őt ez csak erősebbé tette. Ő lett a rendszer elleni lázadás ikonja, de nem hagyta, hogy kirakat bábút csináljanak belőle. Még akkor is ment és harcolt.

A többi szereplő mind külön-külön eszmét képvisel. Mindegyik ugyanannak a rendszernek a szülöttje, de más szerepeket töltenek be benne. Nincs két egyforma karakter, mindegyik másmilyen módon fontos. Ha Celestine nem lenne, akkor ők is simán elvinnék a hátukon az egész sztorit. 

A cselekményeket illetően: mindig történik valami, de nem annyira az a harcos történet, mint a Beavatott, amit én cseppet sem bántam. Ugyanakkor vannak benne jelenetek, amik gyomor forgatóak olyan emberek számára, akik nem bírják azt ha egy másik ember kínzásáról kell olvasniuk.

Összegzés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése