2016. július 1., péntek

A könyvmoly dilemmája: Melyik könyvet NE vigyem a nyaralásra?

Sziasztok!
Régen volt ilyen elmélkedős poszt, így úgy határoztam ma hozok egyet :)

A mai délután folyamán én is elindulok üdülni és hatalmas nagy problémával kellett szembenéznem pakolás közben: nincs elég helyem, hogy az összes olyan könyvet bepakoljam, amit szeretnék elolvasni.

Most megosztok veletek néhány tanácsot és tippet, hogy hogyan lehet leredukálni a könyvek mennyiségét úgy, hogy végül a puszta kezedben is elférjenek és még ki is látszódjon a fejed a halom fölött.
Így kezdtem, 3 könyv ki is maradt...

1, Ki azokkal a könyvekkel, amit már olvastál! 

Én nagy újraolvasós kedvemben szoktam lenni, ha eljön a nyár és a nyaralás ideje. Eddig összesen háromszor olvastam el az egyik kedvenc könyvemet (méghozzá azért, mert előtte nem jelent meg) ugyanazon a tengerparton. Azonban idén megfogadtam: semmit sem olvasok újra! Ez az év az új könyvek és új élmények szerzésének időpontja. Nosztalgiázni pedig máskor is ráérek. 

 Ugyanez vonatkozik azokra a példányokra is, amiket éppen olvasol. Ha az elején tartasz és felkeltette az érdeklődésedet, akkor természetesen nem bűn bepakolni. Ha azonban már hetek óta ezzel a példánnyal szenvedsz vagy már csak 50 oldal van hátra, akkor vagy húzzál bele vagy egyszerűen gondolkozz el azon: biztosan kell neked az a könyv?

Az első kör után

2, Csak semmi komolyat! A végén még megárt.

A képen már látszik, hogy amikor eljutottam erre a pontra, akkor eléggé sok volt azoknak a könyveknek a száma, amit kötelezőként kellene elolvasnom a nyáron. Most is csak azt tudom mondani: a nyár azért van, hogy kipihend az év fáradalmait. Teljesen felesleges a kötelezőkkel fárasztanod magadat!


Ki kerültek a kötelezők...

3, Ne kezdj bele feleslegesen egy új sorozatba! 

Gondolj arra, hogy otthon hány elolvasatlan kötet és sorozat vár arra, hogy befejezd őket. Azzal nem oldod meg a problémát, ha újabb sorozatba kezdesz bele. Főleg akkor, ha már jó előre tudod, hogy nem fogod elolvasni a többi részét. Akkor minek?
Inkább vigyél magaddal pár egy köteteset. Tudom, mostanában nehéz találni ilyet, de biztosan van ilyen könyved, amit már rég el akarsz olvasni :)

....és a sorozatok is. 


4, Ha sehogy sem bírsz dönteni: Sorsolj! 

Bár nálam ez a pont kimaradt, de AniTiger ötletét érdemes megfontolni. Elég egyszerre a könyvmennyiség felét vagy 5 könyvet kisorsolni, aztán azon még gondolkodni egy kicsit. Biztosan van olyan könyv, amit jobban szeretnél olvasni, mint a többit. Hát akkor azt tedd be!
Ráadásul amíg sorsolsz addig azt is el tudod dönteni, hogy melyik az a könyv, amit tényleg szeretnél magaddal vinni. Megsúgom: az lesz, aminek a címét  ismételgetni a fejedben.


5, Az e-book azért van, hogy használjuk! 

Korábban írtam nektek az elektronikus könyvekről és azok előnyeiről. Amellett, hogy könnyen kezelhetőek kis helyet is foglalnak. Akár 500 könyvet is rájuk tudsz tölteni. Az enyémen jelenleg 105 található. Nem is beszélve arról, hogy rengeteg példány van a könyvespolcomon, amit utólag ekönyvben is beszereztem, hogy ne kelljen mindig hurcibálnom magammal a javarészt 500-1000 oldalas óriásokat.

Majdnem kész :)


+  Pihenj! 

Talán ezzel a ponttal kellett volna kezdenem, hiszen ennél nincs fontosabb. Nem azért mész nyaralni, hogy azt csináld, amit itthon is tehetnél. Próbálj meg inkább lazítani egy kicsit és jobban átgondolni az egészet! Ismerd be: Nem fogsz te három könyvnél többet kiolvasni! Tehát pakold ki azt a 8-9 könyvet a bőröndből és inkább rakd be a naptejet helyette, mert arra mindenképpen szükséged lesz, ha nem akarsz leégni.

És ne feledd: internet ott is lesz, ahova mész. Az útikönyv ilyen szempontból teljesen felesleges. Úgyis már hónapokkal ezelőtt kinézted, hogy hova szeretnél menni.

((Az utolsó képre nem volt időm, mert anyukám szólt, hogy a tervezetnél 5 órával hamarabb elindulunk, de ha megérkeztünk megmutatom végül mi került a bőröndbe))

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése