2016. április 5., kedd

Book or E-book?

Nagyon sokan írtak már a témában, de úgy éreztem, nekem is muszáj szavakba öntenem a véleményemet a digitális illetve papír alakú könyvekről. 


Olvasási szokásaim:

Őszintén megvallom nem nagyon szoktam válogatós lenni könyvek terén. Amit sikerül beszereznem azt rendszerint el is olvasom. Nagyon sokáig féltem könyvtárba járni, így utazókönyvből is jó pár megfordult nálam. Azonban egy idő után rájöttem, hogy létezik egy olyan világ, ahol a történeteket nem papírra nyomtatják és nem kell a beszerzésükön annyit fáradni. Elég egy gombnyomás és kész is van, pillanatok alatt feltöltötted a virtuális könyvespolcodat úgy, hogy nem kellett még felkelned sem a kanapéról. Így duzzadt egyik percről a másikra hatalmasra az elolvasandó könyvek listája és így váltam igazi könyvmollyá. 


Miért jobb az e?:

- Sokan imádják lapozgatni és szagolgatni az új könyveket. Szerintük remek könyvillata van, ami sokkal élvezetesebbé teszi az olvasást. 
Azt nem tagadom, hogy tényleg létezik ilyen illat, de nekem inkább kellemetlen mint kellemes. Ennyi év alatt még mindig nem tudtam megszokni a frissen nyomtatott papírt. Ezért számomra ilyen szempontból kényelmesebb az E-book. 

- Vannak olyan kiadók, akik egyszerűen figyelmem kívül hagyják, hogy milyen élményeket NEM akar szerezni az olvasó.
Nem hiszem, hogy bárki jó néven veszi, ha az első olvasás után szétesik a könyv. Az esetek nagy részében ez természetesen az olvasó hibája, aki nem figyel eléggé oda és összegyűri vagy túlságosan kihajtja a lapokat. DE KÖNYÖRGÖM! Mit csináljak, ha egyszerűen az Istenért sem akarnak együtt maradni a lapok és külön utakra kelnek?  Tartsam őket vitrinben? Nem. Akkor már jobb a digitális változat. 



- Könnyű kezelni.

A rendszeres olvasók tudhatják, hogy egy 500 vagy egy 1000 oldalas könyvet nem könnyű egész végig a kezünkben tartani. Főleg ha mindenfélét szeretsz olvasás közben csinálni és nincs asztal, ahova letehetnéd a könyvet (egyébként is, manapság már csak akkor tesszük le a könyvet az asztalra, ha ideiglenesen félbehagyjuk). Ráadásul a kezünk is kiszárad, ha nem kezeljük rendszeresen.
E-book viszont könnyű, befér a legtöbb táskába, nem foglal helyett, nem kell félni, hogy meggyűrődnek a lapjai. 
Ha ügyesek vagyunk akkor könnyű könyvjelzőzni egy mondatot. Emellett könnyű visszalapozni, van kereső is benne, ha egy szó gyakoriságát akarjuk megtudni vagy csak valamit elfelejtettünk.

- Bármit bármilyen nyelven olvashatsz. 

Bár nekem csak magyar és angol nyelvű könyveim vannak, de könnyen be tudnák akár német, olasz vagy akár kínai költeményeket szerezni bármilyen témában és mindent egy gombnyomással.

Nagy előnye, hogy lehet betűtípust, betűméretet és sorköz nagyságot is változtatni rajta, ha nagyon nehezen szokik hozzá a szemed a szöveghez. Én sokszor vagyok úgy, hogy nem tetszik egy könyv tagolása és emiatt nem olyan gyorsan rázódok bele az olvasásba. 



Miért olvasunk mégis igazi könyveket?:

- A könyvélmény egy olyan dolog, amit nem lehet egy kattintással megvásárolni.
Kiskorunk óra belénk ivódott, hogy a történeteket csakis könyvekből olvassák fel nekünk. Anyukáink és apukáink nem az e-book olvasón mutogatták a gyerekrajzokkal átszőtt színes képeket éjszakánként nekünk. Az óvónők sem digitális kütyükről olvasta a mondókát. Minden dolog amit ismerünk az a könyvekben van lejegyezve. Bár ma már igen sok diák használja az internetes tankönyveket, de a legtöbben leülnek az íróasztaluk mögé és a papír alakúban emelik ki a részleteket és ugyanebből tanulják meg az anyagot. 


- A különböző kiadásokért, borítókért és azért, hogy jól mutassanak az otthoni könyvespolcon.
Azért azt be kell vallanunk, hogy a Harry Potter minden új kiadása kecsegtet valami újjal, valami szebbel és jobbal, ami évek után is meg tud minket lepni. 
Azt pedig nem is kell mondanom, hogy milyen rosszul néz ki az, ha egy polcon egy sorozat két kötete is fentvan, de a többi hiányzik. 


- A fájdalmat elfelejtjük és a kezünkre is használunk kenőcsöt.
E-bookot hosszútávon a kezünkben tartani majdnem ugyanolyan megerőltető, mintha egy könyvet fognánk ugyanannyi ideig. 

- Mert így tömegközlekedésen sem félünk előkapni a hétszáz tonnás példányt. 
Mióta ellopták a telefonomat, azóta rettegek, hogy hasonló történik az olvasómmal is, így azt rendszerint otthon hagyom, hagy pihenjen a szekrényben, míg haza nem érek. Viszont így ha nem akarok magányosan üldögélni a villamoson rendszerint magammal viszem a könyveket, bármennyire is nehéz lesz így tőlük az amúgy sem könnyű iskolatáskám. Azonban nem sok ember fejében fordulna meg, hogy ellopjon egy 1000 oldalas könyvet, pláne úgy, hogy ő maga nem is olvas. 

- Színezni is lehet. 
Nem tudtam megállni, hogy ne írjak a mostanában egyre népszerűbbé vált felnőtt színezőkről. Ugyanis pár okos kitalálta, hogy ültessük át az egészet digitális térbe és külön applikációk és játékok készültek annak reményében, hogy az emberek meg fogják őket vásárolni. Én kipróbáltam mind a két változatot és azt kell mondjam nálam 100%-osan a papír könyv győzött. Sokkal személyesebb, megtudod mutogatni a barátaidnak és nem néz ki úgy, mintha egy 3 éves gyerek is meg tudta volna csinálni. 


Valójában az olvasott könyveim fele E-book-os, a többit pedig különböző kategóriákba lehetne sorolni aszerint, hogy honnan és hogyan szereztem be őket. Mind a kettőt szeretem és nem tudnák választani közöttük. 


Ennyi lett volna az én kis listám :) Ha nektek is volt már tapasztalatotok E-könyvvel és szeretnétek megosztani a véleményeteket, szívesen várom őket a bejegyzés alján. 

12 megjegyzés:

  1. Gyerekkorom óta könyvek vesznek körül, az egész ház olyan, akár egy könyvtár. Vannak szórakoztató és szakkönyveink is, ezért mindennapi látványhoz hozzátartozik. Meg amikor embereket látogatok meg, akarva, akaratlanul is végigpásztázom őket. Először az e formátummal pár éve ismerkedtem meg. Addig se voltam nagy könyvtárba járó fajta, minden könyvet beszereztem, amit olvasni akartam, mert szűk érdeklődési köröm volt. De aztán egyre jobban érdekeltek más fajta könyvek is, és így próbáltam meg őket bepótolni. Tény, hogy gyorsabban lehet olvasni, de nekem nagyon bántja a szememet a kijelzők fénye. Még nem volt e olvasóm, csak tabletes élményem. Szemüveges vagyok, így minden képernyő egy kihívás. Ezért inkább maradok a papíralapúnál. Szeretem nézegetni őket, szagolgatni őket és súlyuktól függetlenül tartani őket. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az jó lehet! Nálunk alig volt könyv itthon, amíg én el nem kezdtem őket gyűjteni :D
      Én is szemüveges vagyok, de úgy vagyok vele, hogy már megszoktam. Kiskoromban a reggeli nap fényénél olvastam, az is eléggé megterhelte a szemeimet. Most meg jóformán csak este jut időm olvasni, akkor könnyebb egy e olvasót vagy egy tabletet felkapni, mint a könyvvel, a lámpával meg az árnyékokkal bajlódni (általában ágyban fekve olvasok). Hétvégén előkerül a papíralakú is, mert ilyenkor tudok nappali fényben olvasni :D Meg így, hogy hosszabbak a nappalok késő estig tudok sima könyvet olvasni, amit imádok :)

      Törlés
    2. Ágyba fetrengve tényleg kényelmesebb, mert az állandó súlyhoz könnyebben hozzászokik az ember, és az árnyékolás problématikája is megoldott, bár én igy is a lehető leglehetetlenebb pózokban tudok olvasni :D

      Törlés
  2. Végre valaki, aki hasonlóan gondolkodik a könyvillattal kapcsolatban. :D Mondjuk számomra nem kellemetlen, hanem teljesen semleges. Soha nem is értettem azt a könyvillatért rajongást. :) Ha valamiért szeretem a papírkönyveket, az a tény maga, hogy a polcomon tudhatom (gyönyörű borítóval), viszont egy ideje praktikusabbnak találom a Kindlimet, amin annyi könyvet tarthatok, amennyit szeretnék, na és pénztárca kimélő:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem értettem, hogy miért van mindenki oda érte, de biztos van benne valami, ha ennyien szeretik :D
      Egyébként én régen gondolkoztam azon, hogy majd mindent e-bookban olvasok és ha nagyon megtetszik egy történet, akkor megveszem. Sajnos az az igazság, hogy 2 könyv után rájöttem: én ezeket a könyveket soha nem fogom elolvasni többé vagy éppen csak sok idő eltelte után. Így ezzel az ötlettel felhagytam. Viszont van olyan könyvem, amit már 5 éve minden nyáron újraolvasok és nincs meg papíralakban, mert úgy vagyok vele, hogy bármikor megnyithatom. Attól meg rettegek, hogy nyáron leöntöm/összegyűröm a rendes könyveket, mert nyaraláskor nem nagyon tudok rájuk vigyázni... :(

      Törlés
  3. Mi mindketten könyvillat rajongók vagyunk. :) Amúgy sokféle könyvillat van, nem mindegyik kellemes, de amelyik igen, azt imádjuk szagolgatni. :) Ebből is következik, hogy mi inkább papír könyv rajongók vagyunk, de ha úgy alakul, akkor mostanában egyre többet olvasunk - főleg én - tableten is.
    Jó kis bejegyzés lett! :) Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! :) Én is alapból jobban szeretem a papír könyveket, de tényleg praktikusabb és olcsóbb néha az e változat. :) A könyvillatot pedig rengetegen szeretik, nekem nem tartozik a kedvenceim közé, de arra már rájöttem, hogy tényleg van két példány között is különbség :D

      Törlés
  4. Én nem félek tőle, hogy ellopják a buszon az e-book olvasómat, hiszen végig a kezemben van! :) Úgy azért nehéz feltűnés nélkül elemelni.

    Erről a digitális színezésről még nem hallottam!! Elég furcsán hangzik, nem hiszem, hogy tetszene, de azért utánanézek majd.

    A friss nyomtatott könyv szagát én se szeretem, és azt se, hogy ilyenkor, ha sokat lapozgatom, a kezem is kicsit festékes lehet tőle.

    Én egyébként az e-könyvből egyedül a színes borítót hiányolom. (Persze, ha tabletről/laptopról olvassa az ember, akkor az színes, de a legjobb élményt az e-könyv olvasó adja.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én igazából átszálláskor félek. Plusz akkor amikor találkozok valakivel és elteszem közben, mert beszélgetni szeretnék. Sajnos lopták már el így telefonomat :(

      Én kipróbáltam, eléggé gagyi a digitális színező, az 5 éves szomszédom jól elszórakozott vele, de Ő is egy idő után megunta és kérte a rendes ceruzákat és a papírt :D

      A borítót én nem nagyon szoktam nézni, úgyis tovább lapozom...

      Melyiket olvasod gyakrabban? :)

      Törlés
    2. Sokkal többet olvasok e-book olvasóról, mint hagyományos könyvből. :)

      A borítóval kapcsolatban az hiányzik, hogy mindig amikor félreteszek egy (hagyományos) könyvet, becsukom, leteszem az asztalra és látom a szép borítóképet. Ez az e-book olvasónál nincs meg.

      De mivel ez az egyetlen, ami hiányzik, és rengeteg előnye van, én nagyon e-könyv párti vagyok. :)

      Egyébként én átszálláskor se szoktam eltenni, csak ha esik az eső, vagy ha túl sok táskám/szatyrom van. :) De értem a problémádat, nyilván jobban félti az ember, mint egy 2-3 ezer forintos könyvet.

      Törlés
    3. Én akkor szoktam sajnálni, hogy inkább e-bookos vagyok, amikor látom, hogy másoknak milyen szép és rendezett a könyvespolca otthon :D Például megvan minden része egy sorozatnak (nálam általában az elsők vagy az utolsók hiányoznak) vagy a kedvenc író összes könyve ott virít a képen. Aztán rájövök, hogy akkor ha hasonlót szeretnék, akkor új könyvespolc is kellene, mert így is 250 könyv jut 2 kicsire :'D

      Törlés