2017. július 31., hétfő

Naomi Novik: Rengeteg *Mini-könyvklub 7.*

Fülszöveg:       
                     Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.
Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.
Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.

Könyvadatok:
Kiadó: GABO                      Téma: fantasy
Oldalszám: 488 oldal          Sorozat: -
Kiadás éve: 2016                Megrendelhető: Bookline

                

Véleményem:

Az első gondolatom, amikor megláttam a Mini-könyvklub e-havi választottját, az volt, hogy végre egy fantasy, aminek nincs folytatása! Ráadásul még a kívánságlistámon is szerepelt Naomi Novik könyve. 


Vegyes érzéseim vannak a regényt illetően. Először nagyon unalmasnak és lassúnak találtam. Ugyanakkor a bevezető és a háttérsztori nagyon kidolgozott, aminek örültem. 

Tetszett, hogy nagyon sok elem szerepelt a mesék világából.
Ennek tudom be azt is, hogy sikerült félreértenem pár dolgot. A történt úgy kezdődik, hogy egy Sárkány nevű varázsló segít egy falu lakosainak, akik hálából X évente egy-egy lányt ajándékoznak neki. Egészen a könyv közepéig azt hittem, hogy ez az úriember ténylegesen egy sárkány. 

A falu lakosait nem csak Sárkány
(eredeti nevén Sarkan, akit magyarosítottak Szarkanra) terrorizálja. Sokkal nagyobb veszélyt jelent a Rengeteg. Ami elrabolja és megrontja az embereket. A gonoszságok netovábbja a végtelen erdő. 
A könyvben folyamatosan nyert teret a horror és a félelem.


A karakterek szintén megkedveltem. Egyszerre testesítenek meg klasszikus mese-figurákat és különlegesek. A főszereplő közel áll hozzám, nagyjából én is hasonlóképpen cselekedtem volna az adott helyzetekben, és én is ugyanolyan (ha nem nagyobb) szerencsétlenség vagyok.

A karaktereken kívül a mágia jelenléte, a királyság megmentése, a cselszövések és a kóborok ötlete is tetszett. 


Számomra a vége hozta meg a várva várt sikert. Teljesen megvilágosodtam a regény értelmét illetően. Ott tágult ki a tér, ott nyert értelmet a sok szenvedés és ott láthattam a Rengeteg valódi erejét. 


Általában nem zavar, de ez esetben teljesen kiborított, hogy nem volt térkép. Mivel a Rengeteg folyamatosan új területeket foglal el és veszít, interaktívan is meg lehetett volna oldani. A könyvbe plusz oldalakat kellett volna rakni. Az ebook-ba külön kódok és automatikusan változó térkép nagy ötlet lett volna. Így ahogyan haladunk előre az olvasásban, úgy változott volna a térkép. Külön színekkel jelölve, hogy mi az ami új. (Most megyek és levédetem ezt az ötletemet.)


[[Csak zárójelben jegyzem meg, de a GABO kiadó könyvei még mindig úgy vannak összerakva, hogy egy olvasás után szétessenek.]]



Összegzés:

Nem mondanám nagyon jónak, de nem is rossz. Ha döntenem kellene, akkor az előbbi felé dől a mérleg. 
Azoknak
ajánlanám, akik már túl vannak jó pár fantasyn, de nem riadnak vissza egy kis borzongástól sem. Innentől már csak pár lépés a könnyű horror kategória. :D 


2 megjegyzés:

  1. A térképet én is nagyon hiányoltam! Szeretem nyomon követni a haladást egy regényben, ha van térkép, sokszor visszalapozok, hogy éppen hol is vagyunk és kik vannak mellettünk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is sokkal olvasóbb barát és szinte már mindegyik fantasy alapja a térkép. Kár, hogy itt nem volt. :(

      Törlés