2017. július 19., szerda

Elin Hilderbrand: Hajótöröttek

Fülszöveg: 
A ​MacAvoy házaspár titka az összes barátjuk lába alól kirántja a talajt… A nantucketi házaspár, Greg és Tess MacAvoy fontos szerepet tölt be barátaik és a sziget életében, ahol élnek, ám a házasságukat próbára teszik a hűtlenségről szóló pletykák. Mielőtt elkezdődhetne az újabb gondtalan tengerparti nyár, a pár a házassági évfordulójukat ünnepelve kihajózik a tengerre. A vitorlás azonban felborul, és ők vízbe fulladnak. A barátok mélyen gyászolnak, és semmi nem készítheti fel őket mindazokra a titkokra, melyekre fény derül. Rengeteg elfojtott érzés tör felszínre, miközben valamennyien arra a kérdésre keresik a választ: Mi történt Greggel és Tess-szel?
A Hajótöröttek a barátság és megbocsátás határait feszegeti, miközben izgalmasan mesél a szenvedélyről, árulásról és kétségekről, teletűzdelve a sziget nyarának tökéletes részleteivel, mely Elin Hilderbrand regényeit széles körben kedvelt bestsellerekké tette.

Könyvadatok:
Kiadó: I.P.C.
Oldalszám: 400 oldal
Téma: chick lit
Sorozat: -
Kiadás éve: 2015
Megrendelhető: Bookline


           

Miért pont ez?:
Elin Hilderbrand számtalan olyan könyvvel büszkélkedhet, amik nagy népszerűségnek örvendenek a molyok között. A sziget, a Mezítláb és a Pletyka című könyvei mind 80% felett teljesítettek. Régóta szerettem volna tőle olvasni, és az első könyv, ami a kezem ügyébe került az a Hajótöröttek volt. Részben a borítója miatt, részben mert azt hittem, hogy egy könnyed strand regénnyel állok szemben.

Véleményem:

Kezdjük azzal, hogy nem azt kaptam, amire számítottam. A fülszöveg elolvasása után jöttem rá, hogy a borító mennyire megvezető. Semmilyen szinten nem kapcsolódik a történethez. Ugyanis ez a regény nem egy önfeledt, fiatal párról szól. Hanem egy idősebb, gyerekekkel rendelkező, a házasság intézményéből kiábránduló nyolc tagos baráti társaságról. 

Az írónő stílusa volt az egyetlen, amiben nem találtam kifogásolni valót. Könnyen olvasható könyvről van szó. Amiben a történet halad a maga irányába, de gyakran bekapcsolódnak a múlt eseményei is, amik impressziókként elevenednek fel a karakterekben. 

A csoport tagjait felváltva láthatjuk, miközben a narrátor megmarad végig az E/3-nél. Összesen 8 személy magánéletét követjük nyomon, akiknek az élete az évek során összefonódott. Annyira, hogy néhol elvesztettem a fonalat és nem tudtam ki-kinek a férje/felesége, ki-kivel kavart és kinek volt komolyabb kapcsolata a másikkal. 

A karakterek mindegyike ráadásul valamilyen problémával küzd. Az egyikük mániákus depressziós, a másikuk gyűlöli a jelenlegi életét, a harmadik nem is érzi, hogy élne. Ezért is hívják saját magukat Hajótöröttek-nek. 

A történet pedig ott kezdődik, hogy az egyik pár hirtelen meghal. Ezek után sorra derülnek ki a házastársak félrelépései és titkaik.

Ha nem kavarodunk bele a 8 különböző személy háttéréletébe, akkor teljesen biztos, hogy nagy fejfájást fog nekünk okozni, ha észben próbáljuk tartani, hogy ki-kibe volt szerelmes az elmúlt 12 évben. Az sem könnyíti meg a helyzetünket, hogy csak 6 személy "szemszögét" látjuk. Így is szövevényes a sztori. 

kedvenc részeim azok voltak, amikor a szereplők visszaemlékeztek az elmúlt években együtt eltöltött nyaralásaikra. Szám szerint 6 db kirándulásra. Las Vegas, London és mindenféle közismert hely. Jó volt látni, hogy ők sem voltak mindig elveszettek és kiégettek. Nekem a legjobban a legelső ilyen túra tetszett, ahol kaszinózgattak és vásárolgattak. Talán ekkor volt a legmélyebb a baráti kapcsolatuk. 

A könyv egyik előnye, hogy életszerűbb, mint ebben a kategóriában a többi regény. A vége pedig kicsit felnyitja az olvasó szemét. Azonban szerintem ez a regény csak egynemű üzenetet közvetít. Ezt szépen át is tudja adni. A baj csak az, hogy teljesen felesleges volt milliónyi szálat összekavarni, ha a végpontba így is-úgy is ugyanott kötünk ki. 




Összegzés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése