2017. február 23., csütörtök

Böszörményi Gyula: Beretva ​és tőr

Könyvadatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 86 oldal
Téma: ifjúsági, krimi
Sorozat: Ambrózy báró esetei 2,5
Kiadás éve: 2016
Megrendelhető: - (ELFOGYOTT)

Fülszöveg:
1900 ​verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre. 
Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog? 
Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig Hangay Mili kisasszony még csak eztán érkezik!





Véleményem:
Hűha! Minden egyes kötettel egyre és egyre jobban szeretem ezt a sorozatot. Kár, hogy már csak 1 rész van belőle hátra. 

Még mindig fordulatos, vicces és eszméletlenül jól van összerakva. Igazság szerint lehetetlen róla rosszat mondani. 


Böszörményi Gyula olyan erős személyiséggel rendelkező figurákat hozott létre, akik annak ellenére is ki tudnak tűnni a tömegből, hogy a hangsúly nem rajtuk, hanem a krimin van. Kezdve a perzsa uralkodóval, az egész kíséretén át, egészen a már ismert szereplőkig. Mindenki egyéniség. 

A krimi része valami fenomenális. Az alapsztorin nagyon sokat nevettem, ugyanakkor a szerző kellő komolysággal áll a témához. Ráadásul tetszett a már jól megszokott csipkelődés a báró és Mili között. 

Kicsit hiányoltam a hosszú lábjegyzeteket, de a kötet végén található írói utószóval egyet tudok érteni. Ez a rész túlságosan is rövid volt ahhoz, hogy oldalhossznyi magyarázó szöveggel elrontsuk. 

Annak is ajánlom, aki nem olvasta az előzményeket. Csúcsszuper egy könyv!


Összegzés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése