2017. augusztus 15., kedd

Molnár T. Eszter: Stand up!

Fülszöveg: 
Akinek egy szomorú stand-upos az apja, rossz arcokkal kavar a nővére, antiszociális az öccse, a nagynénje meg mindenbe beleszól, az nem véletlenül tölti a vasárnapokat egy kutyamenhelyen. Bakos Virágnak elég oka lenne rá, hogy magába forduljon, de szerencsére nemcsak a humora jó, hanem van egy hűséges aranyhörcsöge, pár jó fej osztálytársa és egy igazi barátnője is. 
Aztán egyszer csak nyomulni kezd rá az a két srác, akiknek a legkevésbé kellene. Virág hamarosan a társaság peremén találja magát, megtapasztalja a féltékenységet és a kirekesztést, ám egy szétesőfélben lévő család egyetlen normális tagjaként nem sok ideje van sajnálni magát. 
Tanítás után vacsorát főz, leleplez egy rablóbandát, vagy az apját hozza össze egy szimpatikus nevelőanya-jelölttel. Csak ezek után jut ideje elgondolkozni azon, hogy mennyit ér a barátság, és érdemes-e bevállalni a sebezhetőséget a szerelemért cserébe.
Könyvadatok:
Kiadó: Tilos az Á Könyvek               Téma: ifjúsági
Oldalszám: 246 oldal                       Kiadás éve: 2016   
Sorozat: Egy majdnem normális család 1. rész
Megrendelhető: Pagony

Véleményem:

Meglepő, hogy a moly.hu-n mennyire kevesen olvasták Molnár T. Eszter könyvét. Pedig szórakoztató, tanulságos és a mai kor emberéről (/emberének) szól. Az én látóterembe is csak azért került, mert kellett a Merítés-díjhoz. 

A Tilos az Á kiadótól
még sohasem olvastam rossz könyvet, és ezúttal sem kellett csalódnom. Molnár T. Esztertől eddig még csak egy kis novella részletet olvastam, a Jelen! című válogatásban. Akkor az ő írását találtam a legjobbnak. Ez a könyve is kellemes csalódás volt.

A főszereplőnk egy tizenéves kislány, aki még gyermeki szemmel látja a dolgokat. Furcsa neki, hogy minden barátnője csak a sminkről, ruhákról és fiúkról tud beszélni. Számára a kamaszkor csak nyűg, és minél gyorsabban fel szeretne nőni. Azonban a regény során szépen lassan kezd rájönni, hogy a felnőttek világa nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. 


A nővére gyanús alakokkal barátkozik, a bátyját pedig annyira megverik egy nap, hogy kórházba kerül. Van egy alkoholista humoristából lett pszichológus apa és egy kattant nagynéni is a képben. Tehát mindenkinek akadnak jócskán problémái.


Itt kicsit nagyobb kitérőt kell tennünk az apuka személyénél. Ugyanis számtalanszor lehet olvasni, hogy a pszichológusok ,-  hiába kiváló szakemberek -, magánéletük állandó válságban van. A könyvben szerintem nagyon túlerőltették ezt a típust. Néha legszívesebben felpofoztam volna az apukát. 

Mialatt hősünk próbálja menteni a széthullóban lévő családját
, addig a saját szerelmi -és tiniproblémáival is meg kell küzdenie. Mert ugye nem mindegy, hogy az ember lánya egyszerre hány emberrel randizik, csókolózik na meg jár moziba esténként. 


A regény teljesen átlagos (, de annál súlyosabb) emberi problémákat boncolgat ifjúsági stílusban. Egyszerűbben: a magyar valóságról olvashatunk pornográf tartalmak nélkül. A vége pedig nagyon jól meg van írva. Abszolút pozitív példát mutat a fiatalság (és az idősebb korosztály) számára is.

Nekem tetszett, mindenkinek ajánlom. Kicsinek és nagynak egyaránt. Megéri elolvasni. :) 


Összegzés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése