2016. október 15., szombat

Könyvtárban jártam - 1 év összefoglalása

Akik rendszeren olvasnak, azok tudják, hogy régebben mennyire nem szerettem könyvtárba járni.
Egy évvel ezelőtt (2015. október 15.-én) azonban beiratkoztam a szegedi Somogyi könyvtárba és azóta rendszeren hozom-viszem a könyveket.
Szerencsére nagyon sok új és régi könyv is megtalálható. Volt, hogy a gyerekrészlegről kellett kiráncigálni, de többnyire csak a 2. emeleten található részt vettem igénybe. Ami persze vajnyi kevés ha azt vesszük, hogy mennyi lehetőséget nyújt mindössze csekély összegért.

Ebben a bejegyzésben most összegzem, hogy melyek voltak azok a könyvek, amiket onnan hoztam ki.
Valamint ma újra beiratkoztam és 4 könyvvel tértem vissza, amikre már nagyon kíváncsi vagyok. Ezek is szerepelnek a listán ;)

Eredetileg a Mini-könyvklub miatt iratkoztam be, hiszen kellett a második fordulóhoz Dmitry Glukhovsky könyve, aztán jött a többi is.

2015 október:
1, Dmitry Glukhovsky: Metró ​2033
Nem volt valami jó kezdet. Magát a könyvet is rohamléptékben olvastam, hogy minél gyorsabban túl legyek rajta. Nem sok értelmet találtam benne, de két hónap múlva a fiú osztálytársaim lelkesen meséltek nekem a Metró nevű internetes játékról. Végül mégiscsak felhasználtam az ötletet. Írtam irodalombeadandónak egy 16. színt Madách Az ember tragédiájához.
A véleményemet ide kattintva olvashatjátok!

2015 november:
2, Stephenie Meyer:  A ​burok
Szinte alig hittem el, hogy ezt ugyanaz a Stephenie Meyer írta, aki az Twilight Sagát is. Az írónőnek hamarosan meg fog jelenni egy újabb könyve, amit hazánkban november 8.-án dobnak a piacra. Az Agave kiadó honlapján már elő is lehet rendelni. Akit érdekel, az itt megnézheti. Szerintem A burokot is érdemes elolvasni. A belőle készült film szörnyű és igaz, hogy a könyvből is kihagyhattak volna pár fejezetet, de nekem nagyon tetszett.
A véleményemet ide kattintva olvashatjátok!

2016 március: 
3, Kleinheincz Csilla: Ólomerdő
A könyv olvasása közben rá kellett jönnöm, hogy nem csak egy könyvélménnyel leszek gazdagabb, hanem a könyvtár is egy olyan kellemes hely, ahol senki sem zavar olvasás közben és órákon keresztül csend van.
Maga az Ólomerdő tele van rejtéjekkel, mesebeli utalásokkal és sok izgalmas szereplővel. Egyet tudok mondani már csak: Olvassátok! 
4, Neil Gaiman: Sosehol
Kicsit sajnáltam, hogy a magyar fordításban nem igazán jöttek át az igazi poénok. Az eredeti angol változatban rengeteg olyan finom utalás van, ami még jobban felkelti az olvasó kíváncsiságát. Jókat lehet rajta gondolkodni. Egy biztos: Neil Gaiman jobbik könyveihez tartozik. Mindenképpen AJÁNLOM, eredetiben meg pláne!

2016 június:
5, J. Goldenlane: Napnak fénye
Ez a könyv közel 500 oldalas, de még ennek a duplája sem lenne elég nekem. A történet gyors és pörgős, egy pillanatra sincs időnk megállni és unatkozni. Az írónő mindig meg tudott lepni, rendkívül humoros volt és végig izgultam azon, hogy a főszereplőknek sikerüljön a küldetésük.
A történet szerint a Kínai Birodalom számára elkerülhetetlen egy újabb világháborúban való részvétel. Ticca Min, Lin és az új császár mégis megpróbálkozik a lehetetlennel: békét és egyensúlyt teremteni a birodalmon kívül és belül.


A listából a két magyar írónak annyira megtetszett a stílusa, hogy mást is kikölcsönöztem tőlük: 

2016 április:
6,  Kleinheincz Csilla: Üveghegy
Az eddig olvasott könyveim közül ez volt a legjobban megoldott folytatás.
Egyszerűen megragadt és magával rántott! Csilla hihetetlenül szépen fogalmazott. Teljesen bele tudtam magamat képzelni a szituációkba. Nagyon tetszettek az új helyszínek és a karakterek is.


2016 augusztus:
7, J. Goldenlane: Éjfél
Nem lettem túlzottan a rajongója, de a dolgot nehezíti az, hogy már az első mondatába beleszerettem.
Ebben a történetben egy vámpírral ismerkedhetünk meg, aki társával együtt London utcáit járja.
Alexander Nyikolajevics Szumarokov főhadnagy egy letűnt kor mementója: udvarias, intelligens, vasakaratú arisztokrata. Csak éppen tökéletesen halott, amíg az emberek világában felkel és lenyugszik a nap.
Alexander élet-halál fogadást köt egy halandóval, aminek már csak a részletei és a kimenetele miatt is érdemes elolvasni a könyvet. És emellett ott van még számtalan másik ok.


Valamint nem rég jött velem egy, amit ma be is fejeztem:
-  J. Goldenlane: Holdnak ​árnyéka
Részletes értékelést holnap hozok!

Volt itt még másik magyar író is:
2016 szeptember:
8, Virág Emília: Sárkánycsalogató
Igazából a borítón látható kogyogóskávéfőző keltette fel a figyelmemet. Na, meg persze az is, hogy rengeteg embernél láttam a Könyvhéten. Engem leginkább a gyönyörű leírások tudtak megfogni.
Humor terén van mit fejlődnie, de összességében rendben volt. Remélem hamarosan a következő részt is a kezeim közé kaparinthatom.

Ma pedig őket hoztam haza:
- Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
- Leiner Laura: Illúzió
- Dávid Ádám – Gaborják Ádám (szerk.): Jelen!

Volt olyan, amit témailag alig tudtam besorolni: 

2015 október:
9, Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója
Nem írtam róla bejegyzést, mert egyszerűen annyira megrendített. Talán ma már össze tudnám szedni a gondolataimat.
Valóban szívfacsaró és szívmelengető könyv kamaszoknak és felnőtteknek a szeretetről, a hűségről és a képzelet erejéről – gyönyörű történet mindazoknak, akiknek volt már igaz barátja…akár valós, akár képzeletbeli.2015 november:
10, Holly Goldberg Sloan: 7esével
Baromi nagy igazságok vannak benne, tessék szépen a kezetekbe venni! Azért vigyázni is kell! A borító becsapós, szép, jó mottóval, de a könyv pont az ellenkezőjét hordozza. 
Én azt mondanám, hogy ez egy szép és megrázó történet két családról + egy főről ;) Megrendítő és egyben felemelő történet arról, hogyan illeszkedhet be egy különc gyerek a világba, és hogyan fogadhatja be őt saját környezete.


2016 szeptember:
11, Randy Susan Meyers: A ​gyilkos lányai
A könyv hangulata szép szóval is: nyomasztó. Mindenkinek aki olvassa azzal kell szembesülnie, hogy a regény felkavaró kérdéseket tár elénk. 
A történet szerint Lulu és Merry gyermekotthonba kerül, miután apjuk megöli az anyjukat. Később nevelőszülők viszik haza őket. De pontosan tudják, a történtek után senkiben sem bízhatnak, és csak egymásra számíthatnak. Harminc éven át próbálnak értelmet adni a gyermekkorban átélt szörnyűségnek, miközben börtönben ülő apjuk nyomasztó kísértete lengi be a hétköznapokat.


Végre vettem a bátorságot és körbenéztem a Jodi Picoult könyveknél: 
2016 április:
12, Jodi Picoult: Szívtől szívig
Ez volt az első könyvem az írónőtől, de nem az utolsó. Nagyon tetszett az írásmódja és a témaválasztással sem volt gondom. Viszont kicsit csalódtam. Ugyanis a komoly témát nagyon szárazon dolgozta fel.
A javára írható viszont, hogy rengeteg fontos és az átlag embert is érintő kérdéseket boncolgat.
2016 május:
13, Jodi Picoult: A nővérem húga
A könyv komoly témákat feszeget.Az egyenlőség kérdés az egyik fő kérdés. Gyerek-szülő kapcsolatból is láthatunk sokfélét, ahogyan a házastársak közötti feszültségről és nehézségekről is olvashatunk. Belepillanthatunk abba, hogy milyen az, ha állandóan a legrosszabbra kell gondolni. Mi történhet akkor, ha valaki beteg a családban? Az eutanázia is szóba került, igaz nem éppen megszokott módon.
Jobban tetszett mint a belőle készült film, érdemes elolvasni. Bár a vége nagyon szomorú és lehangoló.
A véleményemet ide kattintva olvashatjátok!Az Agatha szekción is körülnéztem: 
2016 április:
14, Agatha Christie: Gyilkosság meghirdetve
Az alap sztori zseniális: valaki meghirdeti a gyilkosságot. Kit ne hozna lázba csupán a téma vagy akár a cím egyből? Az írónő azonban további izgalmakat tartogat nekünk. A nyomozás során kiderül, hogy az eset mégsem olyan ártatlan és egyszerű, mint amilyennek hinnénk. Jól felépített és furfangos a történet mesélés. Amikor az olvasó azt hinné, hogy most már mindenre tudja a megoldást, akkor kiderül, hogy nem egészen úgy van az, ahogyan gondolja.
A véleményemet ide kattintva olvashatjátok!

2016 június:
15, Agatha Christie: A kutya se látta
Ha valaki nem olvasott még krimit vagy Agathat és nem akarja magát rögtön a Tíz kicsi négerrel vagy az Orient-expresszel sokkolni (,amik olyan rejtélyek, amik kitalálására rendkívüli ész és fantázia kell), akkor melegen ajánlom ezt a könyvet. Ez nem annyira bonyolult és még élvezhető is.
Számomra nem tudott nagy meglepetéssel szolgálni a szereplők kilétével kapcsolatban.
A véleményemet ide kattintva olvashatjátok!


Volt egy rövid életű GASZTROKEDD című rovat is: 
2016 március:
16, Lawrence Norfolk: John Saturnall lakomája
A történet a 17. században játszódik. Nekem nagyon tetszett, hogy több cselekményszál és esemény van egy könyvbe szőve. Nem csak a konyha világa, de egy szerelmi történet, egy háborús sztori és egy vallás megszállottságról szóló cselekményszál is helyet kap benne. Ezáltal pörgőssé, izgalmassá válik a történet. A végére pedig igazi happy endet kap az olvasó.

2016 április:
17, Joanne Harris: Csokoládécipő
Tetszett, hogy nem csak édességekről olvashattam, hanem egy kicsit a francia konyhához is sikerült közelebb kerülnöm a könyv által. Ráadásul maga az író is hű volt önmagához, egész végig komoly kérdéseket feszeget, nem csak a mágiáról, az életről, de a családról is sokféle nézőpontból ír.
Akit érdekel az mindenképpen nézze meg az előző részből készült filmet is, amiben Johnny Depp játszik!

Végre kiolvastam az összes Sarah Dessen könyvet, ami magyarul is megjelent. Jöhetnek az angol nyelvűek ;) 

2016 augusztus:
18, Sarah Dessen: Along for the Ride – Álom két keréken
Újra egy nyarat kaptam. Pár tinivel, akik mindennapi életüket élik, próbálnak megfelelni a környezetük elvárásainak és boldogok akarnak lenni. Mégis le tudott kötni.
A történet szerint Auden számára a nyaralás több kihívást tartogat a számára, mint képzelte. Nemcsak apja új családjába kell beilleszkednie, de a környékbeli pletykás lányokkal is meg kell találnia a közös hangot. És ott van még Eli is, aki szintén álmatlanságtól szenved, és aki állandó éjszakai partnere lesz. A hosszúra nyúlt nyáréjszakákon szinte bármi megtörténhet…
A véleményemet ide kattintva olvashatjátok!

Voltak kötelezőim: 
2016 augusztus:
19, Franz Kafka: Az átváltozás
A véleményemet ide kattintva olvashatjátok!

20, Thomas Mann: Mario és a varázsló
A véleményemet ide kattintva olvashatjátok!

Olvastam Hemingwayről. 
2016 augusztus:
21, Naomi Wood: Mrs. ​Hemingway
Számomra hatalmas nagy meglepetés és csalódás volt az utolsó pár mondat. Tudjátok az, amiben a szerző közli, hogy a történetek nagy része a képzelet szüleménye, aki pontosabb adatokat akar megtudni az ezt és ezt a könyvet olvassa el. Azonban ennek ellenére is úgy vélem Naominak sikerült élet -és korhűen visszaadnia az egész történetet. Lehet, hogy nem pont így történt, de ki tudja?
A véleményemet ide kattintva olvashatjátok!

Megismerkedtem Cathy Cassidy-vel, akit egyenlőre nagyon szeretek. 

Öt lány, öt nézőpont, öt könyv. Én eddig kettőt olvastam.

2016 május:
22, Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd
Cherry az a lány, akinek tejeskávé színű a bőre, sötétbarna szeme pedig mandulavágású. Akinek élénk a képzelete, szórakoztató a társaságában lenni, és aki mindig kiáll magáért.
Az én szívemhez mégsem ő került a legközelebb
A véleményemet ide kattintva olvashatjátok!

2016 szeptember:
23, Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt
"Skye szeretne önmaga lenni, megmutatni saját stílusát és egyéniségét. De nem könnyű elszánnia magát, hiszen egy tökéletes, menő és népszerű ikertestvér mellett miért lenne bárki pont rá kíváncsi?"
A véleményemet ide kattintva olvashatjátok!

Most hoztam ki:
- Cathy Cassidy: Nyári álom


Valamint így a végére maradt nekünk két társadalom kritikánk: 2016 június:
24, Anna Woltz: Black Box
Ez a könyv sokkolóként hatott rám. Teljes mértékben egyetértettem a mondanivalójával. Ráadásul mindvégig fent tudta tartani az érdeklődésemet. Nem sok a cselekmény benne, de annál több gondolkodni valót ad.
Ha valaki igazi jó disztópiát akar olvasni, akkor annak meleg szívvel ajánlom!
A véleményemet ide kattintva olvashatjátok!

2016 szeptember:
25, Arnon Grunberg: Tirza
A könyv lényegében egy egyszemélyes tragédia. Azt írja le, hogy a főszereplő, 
Jörgen ​​Hofmeester szépen lassan hogyan veszíti el azt, ami igazán, valaha is emberré tette. 
Annak ajánlom ezt a könyvet, aki nem retten vissza egy jó vaskos, néhol lapos, társadalomkritikával jócskán megfűszerezett könyvtől. Azoknak, akik mindezen problémák felett képesek túllendülni, garantáltan nagyszerű könyvélményben lesz része.

A véleményemet ide kattintva olvashatjátok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése