2016. január 16., szombat

George Orwell: 1984

"A háború: Béke 
A szabadság: Szolgaság 
A tudatlanság: Erő"


Véleményem:
Orwellhez szükség van megfelelő életkorra, megfelelő tudásra és megfelelő hangulatra. A három dolog közül én egyikkel sem rendelkeztem, amikor elkezdtem olvasni a könyvet. Az életkort nem tudtam behozni, a tudáson dolgozok, de a hangulat teljes mértékben átjött.
Méltán kijelenthetjük az íróról, hogy egy zseni. Egy zseni, aki megváltoztatta a rálátásomat a történelemre. A történelmet mindig a győztesek írják, ezt eddig is tudtam. Minden összefügg mindennel: Ha Hitler oda figyelt volna az órákon, akkor okult volna Napóleon hibájából (az orosz tél ugyanis minden hadsereget ledönt a lábáról). Eddig azonban azt hittem, hogy a történelem változik az emberekkel együtt. Azonban ebből a könyvből megtanulhattam: Minden egy bizonyos sablont követ. A parasztok mindig parasztok maradnak, a közép és a felső osztály pedig mindig ellentétben fog egymással állni. Az utóbbi kettő mindig kihasználja az alsót, ez mindig is így volt és így is lesz. Ez szomorú. 
Pár kérdés motoszkált a fejemben miközben olvastam: Ki vagyok én? Miért vagyok itt? Báb vagyok valaki kezében vagy magam hozom meg a döntéseimet?
Nehéz kérdések ezek, nehéz is rájuk válaszolni. A könyv nagy része az elnyomó államokról fogalmaz meg kritikát. A polgárok gondolkozását megváltoztatják, a gyerekek feljelentik a szülőket, akik ezért örülnek mert ez azt jelenti, hogy jól nevelték őket. A saját és önálló gondolatok törvénybe ütközőek, halál jár értük. Kérdem én: Milyen világ az ilyen? 
Szívből remélem, hogy sohasem kell hasonló élményeket átélnem, mint a könyvben szereplő bármelyik embernek. 
A világról alkotott kép merőben eltér attól, amit eddig disztópiákban láttam. Zord, kilátástalan és konzervatív. Dan Wells, Suzanne Collins, Az útvesztő és a Metró 2033 sem fest le olyan borzalmas és visszataszító képet az emberi világról, mint George Orwell az 1984-ben. 

Kinek ajánlom?: Mindenképpen olyannak, aki olvasott már Orwell könyvet, szerintem az Állatfarmot például sokkal könnyebb és egyszerűbb megérteni. Akik meg tudják emészteni a kemény könyveket és nem riadnak vissza egy kis politikától sem és végtelenbe nyúló elemzésektől.
Semmiképpen sem iskolai kötelező olvasmányként: Ehhez egy tizenéves nem elég érett. Én sem vagyok az. 

2 megjegyzés:

  1. Ezt már ezer éve el szeretném olvasni én is, de most különösen meghoztad hozzá a kedvem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki :) Igazából eléggé furcsa, mert rendkívül tetszett, de szinte semmit sem tudok most olvasni ezután. Annyira letaglózott...

      Törlés