2016. január 3., vasárnap

Holly Goldberg Sloan: 7esével

Fülszöveg: Willow Chance egy tizenkét éves zseni, megszállottja a természetnek és diagnosztizálásnak. Nehezen kommunikál az emberekkel, de a fejszámolás mindig megnyugtatja. Willow-t még csecsemőkorában örökbe fogadták, és nevelőszülei mellett minden könnyűnek tűnt, boldog, csendes életet élt… egészen mostanáig. 
Willow világa hirtelen tragikusan megváltozik, amikor nevelőszülei meghalnak egy autóbalesetben. A lánynak egyedül kell szembenéznie egy számára érthetetlen világgal. Szerencsére Willow hamar pártfogókra talál, ám a körülmények nem engedik, hogy új otthonra és új családra is találjon. Elindul az embert próbáló harc, melynek hajtóereje az őszinte szeretet. 
Megrendítő és egyben felemelő történet arról, hogyan illeszkedhet be egy különc gyerek a világba, és hogyan fogadhatja be őt saját környezete.


Vélemény:
Ez a történet kicsit kilóg a többi könyv közül. Már a borítója nagyon megkapó és figyelem felkeltő. Azonban a rajta található idézetnek ("Ha úgy érzed elvesztél, ússz az ár ellen") nem szabad bedőlni. A hátulján lévő fülszöveg pedig eléggé nagy spoiler veszélyt rejt magában. Willow Chance nekem azonnal a szívemhez nőtt. Kicsit különc lányka, aki imádja a biológiát, a természetet és furcsa ruhákban jár. nevelőszülei mindent megadnak neki, ami szükséges ahhoz, hogy a kerti kopár sivatagot gyönyörűvé változtassa. Willow élete nagy részét a kutatások és a megfigyelés teszik ki. Azt hiszem ezt nem kell tovább ragozni. A baj csak az, hogy alig múlt el 12 éves és egyetlen egy barátja sincs a szülein kívül. 7-esével számol mindent, mert így tud rendet teremteni az életében, ha valamilyen külső behatás éri.
Az iskolában remekel, ezért a tanára csalás gyanúja miatt (mi sem egyértelműbb...) pszichológushoz (Mr. Dell) küldi, aki kideríti, hogy a lány egy zseni (ha eddig nem tűnt volna fel az olvasónak). Mr. Dell-nél aztán találkozik egy vietnámi fiúval és annak lánytestvérével. Velük hármukkal tér haza, amikor megtudja a hírt: a szülei autóbalesetben aznap délelőtt meghaltak.
A lánynak senkije sem marad. Teljesen begubódzik és nem enged senkit sem a maga közelébe. Willow végül a vietnami családnál talál szállást. Ahol a gyerekek egy garázsban alszanak, mivel az anyjuk egy zsugori nőszemély, aki mellesleg manikűrszalont
 üzemeltet a házban. Tehát adott  ember, akik nagy szerepet játszanak Willow életében. A hetedik egy taxisofőr lesz, aki teljesen véletlenül kerül a képbe és akinek az életét teljesen felforgatja a kis csaj.
Azt hiszem ennyit a fülszövegből is ki lehet venni. 


Láthatóan senki sem normális a csipet-csapatban, de viszonylag békés, boldogtalan életet élnek. A könyv arról szól, hogy a vietnami családnak, Mr. Dell-nek és a taxisofőrnek hogyan változik meg az élete jó irányba. A 3 felnőtt közül mindegyik belefásult már a munkájába és az életstílusuk sem mondható egészségesnek. Willow esete minden szempontból megtöri a jeget és változásra kényszeríti ezeket az embereket. Másfelől pedig ahogy telik az idő a kislány maga is változásokon megy keresztül. Megtanul újra élni és egy csomó új dologgal találkozik.
A könyv legfontosabb mondanivalója tehát az, hogy hogyan lehet visszatalálni a régi, eredeti célunkhoz, amelyet kitűztünk magunk elé még az út elején és amely útközben szépen, lassan el is veszett. Hogyan lehet olyan életet élni, amit eredetileg elterveztünk. Hogyan lehet újra értelme annak amit csinálunk.

"Az ember soha ne hagyja, hogy alábecsüljék a képességeit."

Ez egy szomorkás történet, amibe rengeteg érzelem vegyül. A vége kiszámítható, de szép, kerek lesz tőle a történet. Teljesen reális képet fest az életről, annak ellenére, hogy eléggé valószínűtlen, hogy velem ilyesmi fog történni. Adja az isten, hogy sohase keveredjek hasonló helyzetbe. Megmutatja, hogy hogyan kell élni. Hogy hogyan kell túlélni a mindennapokat. Ezért szeretem. Meg természetesen azért is, mert mindegyik szereplőt sikerült a könyv végére megkedvelnem. 

Összegzés:
Cselekmény: 10/10 - csak mert ez egy tökéletes könyv 
Szereplők: 5/5 - azért nem mondanám, hogy voltak kétségeim néhány felől, de tényleg szerethető karakterek
Borító: 4/5 - kicsit félrevezetett :D 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése