2017. március 1., szerda

Nagy Anikó Johanna: Egy ​szót se szólj!

Könyvadatok:
Kiadó: Tilos az Á Könyvek
Oldalszám: 144 oldal
Téma: ifjúsági
Sorozat: -
Kiadás éve: 2016
Megrendelhető: Bookline


Fülszöveg:
A tizenöt éves Hanga életét apja halála óta a depresszió uralja. Mintha semmi sem akarna összejönni: képtelen a tanulásra koncentrálni, rengeteget hízott, ráadásul három lány az osztályából folyamatosan szekálja. Minden napja ugyanolyan egyhangúan telik, míg be nem költözik a szomszédba egy házaspár. A férfi, Balázs, szinte apjaként gondoskodik róla: segít neki a tanulásban, jókat beszélgetnek és ajándékokkal lepi meg a lányt. Hanga egyre vidámabb és magabiztosabb lesz, úgy tűnik, végre minden jóra fordul. Ám egy idő után kiderül, hogy Balázs nem az, akinek mutatja magát, a lány élete pedig rémálommá változik…
Kinek a segítségére számíthatsz, ha nem hisz neked senki? Kihez fordulj, ha már senkiben sem bízhatsz? Van egyáltalán kiút, és ha igen, merre keresd?
Véleményem:
A fülszöveg és a borító is már nagyon előremutat a könyv történetére. Sokkal többet sejtet, mint amit kellene. Éppen ezért az olvasó nem is igazán tud meglepődni. Ez a vonal szépen végig kíséri az egész könyvet. Kiszámíthatóvá és előre láthatóvá téve a végkifejletet.
A fenti talán negatív kritikának tűnhet, de ennek a  regénynek pont ez ad hajtóerőt. Ez az egyik alapköve. Így teljes mértékben magára a belső történésekre koncentrálhatunk. Magára Hangára, aki napló szerűen meséli el a történteket.

Az alapkonfliktust a múltban történt apuka halála okozza. Ezt az eseményt teljesen érthetően Hanga nagyon nehezen tudja feldolgozni. A környezete sem segít rajta. Sem az anyukájától, sem a barátnőjétől és végül az iskolától sem kap megfelelő segítséget.


A lélekben instabil, szeretetre éhes leányzó az evésben keres menedéket. Sokat hízik, amiért a gúnyolódás célpontjává válik. De ezt már úgy is tudjátok, ha elolvastátok a fülszöveget.


Nekem rögtön Amanda Todd videója jutott eszembe a történetről. És nagyon sokáig azt hittem, hogy ugyanúgy fog mind a kettő végződni.

Nagyon életszagú az egész könyv. Amiket elmesél azok a dolgok bárkivel és bárhol megtörténhetnek. Én is vagy te is, kedves olvasó, kerülhetünk hasonló helyzetbe.

Tanulságos, mert nem csak a fiataloknak intő példa, de a szülőknek is segítséget és iránymutatást ad.

Igazság szerint meglepődtem, amikor befejeztem és láttam, hogy csak 144 oldalt olvastam. Nekem sokkal többnek tűnt. Sokkal többet tud ad, mint egy 1000 oldalas regény, aminek semmilyen célja sincs. Ennek a könyvnek van célja, és talán el is érte azt. Már csak azzal, hogy Nagy Anikó Johanna megírta és a Tilos az Á Könyvek kiadó megjelentette. 

Összegzés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése