2016. június 17., péntek

Barangolás Olaszországban - hasznos könyvek

Sziasztok! Ahogy megígértem rögtön jelentkezem is az ÚJ ROVATTAL :) Könyves blog révén mi más lehetne a témánk, mint az útikönyvek? 2 jól megszerkesztett és általam használt példányt hoztam.


Rachel Lawrence: Olaszország

Kiadó: Kossuth, 2014
Oldalszám: 432 oldal
Megrendelhető: ITT

Mi van benne?: Minden! Az ország történelme, régiói, látnivalói, úti tippek és az olasz hétköznapok.

Bővebben: Ez egy 432 oldalas, jó vaskor útikönyv. Azonban ha az ország történetének terjengőségét és kultúrájának sokszínűségét ismerjük, ez nem is tűnik olyan soknak.

Ami engem először megfogott a könyvben az a sok kép volt. Minden oldalon legalább 1, több esetben 2 darab színes, a témához jól illő és remekül elkapott fotó található. Ami sokkal érdekesebbé, izgalmasabbá és jobban átláthatóvá teszi a könyvet.

Természetesen az elején található pár oldal bevezetés, az ország múltjáról, de a szerzők ezt is ügyesen oldották meg. Csak a leglényegesebbet emelik ki és azokat is izgalmasan teszik.
A legjobban nekem a "Milyenek az olaszok?" rész tetszett. Itt bemutatja az északiak és a déliek különbözőségét, az olasz családokat, a nyelvet, a hétköznapokat. Külön tárgyalja a divat világát, az olasz konyhát, borokat, színházat és a filmek.

Ezután következik a szépen felépített és jól felbontott kalauz, ami bővelkedik térképpel, hasznos nyitvatartási adatokkal és érdekesebbnél érdekesebb témákkal. Olaszország összes részét, kisebb-nagyobb városát felsorakoztató és jól kielemző szövegeket lehet benne találni. Viszont az elvetemült múzeumjáróknak és műemlékvadászoknak nem ajánlom, számukra túl kevés információt tartalmaz.

A végét egy úti tippek rovat zárja, amiben a szállodák elérhetősége, a buszmenetrendek és a múzeumok nyitvatartása mellett hasznos tippekkel is ellát minket a könyv. Ilyen például: állatok bevitele, nyilvános ünnepek, tésztafélék és nyelvi segítség.

Zsiga Henrik: Toszkána

Kiadó: Kalliopé, 2011
Oldalszám: 288 oldal
Megrendelhető: ITT

Mi van benne?: Személyes hangvételű útikönyv és élménybeszámoló Toszkánáról.

Bővebben: Zsiga Henrik a feleségével és két éves ikerlányaival 2 és fél hónapot töltöttek Olaszország legszebb régiójában.
Egyszerre humoros és praktikus. Mindent megmutat, amit csak látnunk kell, ha ezt a területet választjuk nyaralásunk célpontjaként. Személyes hangvétele egészen lehengerlővé teszi a könyvet. Én mondom: akár regénynek is simán elmehetne! Imádtam Flórát és Sárit, mindig valamibe belekeveredtek :D

Szinte az összes városról és látnivalóról részletes beszámolást ad. Akkor vettük meg ezt a könyvet, amikor már hosszabb időre mentünk le Olaszországba és mi is felnőttünk már az egész napos városnézéshez. Emlékszem, mindig ebből néztük ki, hogy következő nap hova menjünk, miket látogassunk meg.

A választást megkönnyíti a lapok oldalán található 6 pontos szempontábra: van e szavad/fizetős strand, lencsére való e a vidék, van e múzeum, gyerekeknek ideális e, szemrevaló e a vidék és lehet e nagy sétákat tenni a helyen (higgyétek el: van olyan ahol nem).

Nekem nagyon tetszett. Többször végigolvastam, ami eléggé brutálisnak hangozhat, ha csak azt a részét emeljük ki, hogy útikönyv. Pedig ez annál sokkal több :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése