2016. június 9., csütörtök

Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd (Csajok és csokik 1.)


Fülszöveg:
Csajok és csokik. Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története Neked melyik lány lesz a kedvenced? 
Talán a Cseresznyés ábránd főhőse, Cherry? Az a lány, akinek tejeskávé színű a bőre, sötétbarna szeme pedig mandulavágású. Akinek élénk a képzelete, szórakoztató a társaságában lenni, és aki mindig kiáll magáért.

Véleményem:
Az első pár oldal után komolyan azt hittem, hogy utálni fogom ezt a történetet. Ugyanis cseppet sem az volt, amire számítottam. Ha azonban kicsit szemfülesebb vagyok és elolvasom a fülszöveget nem ért volna meglepetésként az, hogy a kezeim között tartott könyv igazán gyerekes. Persze ennek fő oka, hogy a főszereplő csupán 13 éves. Visszatérve az eredeti gondolathoz: EGYÁLTALÁN NEM BÁNTAM MEG, HOGY ELOLVASTAM! Konkrétan le sem tudtam tenni, annyira magával ragadott az egész hangulata. 
Könnyed és igazán nyárias hangulatú volt, azonban sok helyen igazán komoly és meglepő tudott lenni. Amit nem várnánk egy ilyen típusú könyvtől. Az alaptörténet egyszerű: egy lányról szól, akinek az apja új szerelmet talált, ezért mindketten leköltöznek Skóciából a Angol tengerpartra. Az új nőhöz új testvérek is társulnak, akik egyikük kivételével, igazán kedvesen fogadják az új jövevényeket. Természetesen az új helyen van egy fiú is, akivel a lány komolyabb barátságot alakít kit. 

Mégis van egy dolog, ami miatt figyelemre méltó ez a könyv: teljesen reális életkörülményeket ír le százszázalékosan megfogható és megszerethető szereplőkkel. Rádöbbent minket arra, hogy akár velünk is megtörténhet vagy már meg is történt az, amiket a szereplők átélnek. Igazi folyamatot ír le és valóban hihetően ábrázolja az eseményeket. Nem mondható igazán izgalmasnak, de higgyétek el! rendkívüli módon le tudja kötni az embert. 
Ami még nagyon tetszett benne az az volt, hogy rendkívül sok témát boncolgat. Megmutatja hova vezet az, ha hazudunk, ha nem törődünk a másikkal. És azt is, hogy ha valaki igazán küzd és becsületes, az el fogja nyerni a méltó jutalmát. Előbb vagy utóbb.  

És mi fogná ezeket legjobban össze mint a CSOKI


Arról eddig is volt már szó, hogy a főszereplő Cherry Costello szemszögéből követhetjük nyomon az eseményeket. Ő alapjában véve eléggé csöndes, amolyan kívülálló lány. Néha nehezen tudja megkülönbözteti a valóságot a képzelettől. Tipikus lány a szomszédból, akiben van egy aprócska Mary Sue-s beütés, de ezt el lehet viselni. Cherry hamar elveszítette az anyukáját, és ennél fogva a legnagyobb álma az lett, hogy egy család része lehessen. Ennek érdekében elkövet mindent. Hazudni is képes, hogy az új közösség befogadja.
A lány apukája nekem egy kicsit erőltetettnek tűnt, de tapasztalatból tudom, hogy léteznek ilyen emberek. Mindig mosolyognak és minden jó szándék meg van bennük, ami néha nem is olyan nagy baj.
Coco Tanberry, az a lány akiről nem sokat tudunk meg. 11 éves, de ezenkívül össz-vissz annyit lehet róla elmondani, hogy pimasz (melyik 11 éves nem az?), eleven és barátságos. Ugyanolyan laza stílusú, mint a főszereplő, de sokkal kislányosabb és álmodozóbb típus. Nem veszi annyira komolyan a dolgokat. Legnagyobb álma, hogy saját lámája, szamara és papagája legyen.
Skye és Summar Tanberrry egypetéjű ikrek, de máshogy öltözködnek, teljesen más a stílusuk és össze sem lehetne hasonlítani őket. Az ő történetük már magyarul is megjelent, amire természetesen kíváncsi vagyok, főleg a részlet után, amit olvastam belőle :). Róluk annyit tudunk meg, hogy  míg az előbbi lány nagyon kreatív és kicsit különc, addig a másik nagyon komolyan veszi a táncot és csöndes rendkívül csöndes. Mindketten 12 évesek.
A főszereplőnk életében a legnagyobb port Honey Tanberry kavarja. Ő az a lány, akivel meg kellene osztaniuk a szobájukat, de nagyon gyorsan kiderül, hogy Honey nem hajlandó az együttműködésre. A csajszi igazi drámakirálynő: önző, szeszélyes és kiszámíthatatlan. Akárcsak én 14 évesen :D, eskü magamra ismertem. Abban a téves álomvilágban ringatja magát, hogy az apja egyszer visszatér hozzájuk és újra teljes lesz a családja. Kicsit sajnáltam, mert igazán törékeny lelki világa van. Továbbolvasva azonban rájöttem, hogy ha akar elég erős tud lenni a visszavágáshoz.
Honey barátja Shay Fletcher (egyre jobb nevek, tudom :D), akibe természetesen Cherry szerelmes lesz.
Mily meglepő?
 *szemforgatás*. Egyébként bírtam a srácot, eléggé laza, de hűséges és megtartja az ígéretét.
Az 5 lány (!) anyukája nekem sokkal szimpatikusabb volt, mint Cherry apukája, de nagy port egyik sem igazán kavart.


Értékelés:




Kinek ajánlom?:
Fiataloknak, 14 év alatt és körül; és Mindenkinek, aki szeretne kicsit kikapcsolódni. Azt mondanám, hogy szinte minden korosztálynak, mindenki magára fog egy kicsit ismerni. :) 

A sorozat:


Cathy Cassidy - Csajok és csokik 

1, Cseresznyés ábránd: Cherry története
2, Mályvacukor égbolt: Skye története
2.5, Bittersweet: Shay története -> magyarul még nem jelent meg
3, Nyári ábránd:  Summer története

4, Coco Caramel: Coco története -> magyarul még nem jelent meg
5, Sweet Honey: Honey története -> magyarul még nem jelent meg
6, Fortune Cookie: Jake története -> magyarul még nem jelent meg

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése