2019. április 26., péntek

Maksai Kinga: Mia ​& Maja


Fülszöveg:
- A francba! Már 7:20 volt. Kitörölte az üzenetet, igazából maga sem tudta, mit akart ezzel. Behajította a tányért és a bögrét a mosogatóba, felkapta a kedvenc zöld, bolyhos pulóverét, rá a kék bőrdzsekijét, benyomta a fülhallgatóját, és rohant, hogy elérje a buszt. Amikor loholás közben arra gondolt, vajon mi várja aznap, görcsbe rándult a gyomra, gyorsan felhangosította hát a zenét, és elkezdte számolni a lépéseit. A megállóba érve összeszámolta az embereket, a földön heverő csikkeket, majd hétszer elforgatta balra a karkötőjét – mint mindig, ha ideges. Ettől kicsit jobb lett. Felszállt a buszra, közben feljebb tolta az orrán a szemüveget, nagyot sóhajtott, és arra gondolt, csak ezt az évet kell valahogy kibírnia, utána biztos könnyebb lesz.

Könyvadatok:
Téma: 
Kiadó: Cerkabella
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 408 oldal
Megrendelhető: Könyvmarket

         



Véleményem:
Nagyon sok mindenről akar szólni ez a rövidke kis könyv. Van közöttük olyan, ami kevésbé fontos, és akad olyan amiről senki más nem írt ezelőtt ifjúsági regényben. Maksai Kinga könyve tényleg a "le nem teszem" kategóriába tartozott. Első ránézésre jó kis vaskos regénynek tűnt, de ahogy el kezdtem olvasni szinte pörögtek a lapok és a fejezetek. Mindez az írónő rendkívül jó stílusának köszönhető, hiszen a felvetett témák igenis komolyak és nagy horderejűek. 

Én úgy éreztem, hogy a két főszereplő közül Mián volt a nagyobb hangsúly. Ez teljesen természetes, hiszen ha belegondoltok kivel történik több izgalmas dolog? Egy tinédzserrel vagy egy 70 évessel? Ugyanakkor Maja is igazán fontos szerepet tölt be Mia életében. Kettejük találkozása teljesen véletlen eredménye, kapcsolatuk pedig igencsak szokatlan. 
Mia élete ezerrel pörög, minden sarkon történik vele valami, Maja élete ezzel szemben kicsit lassabb, de annál érdekesebb. 

Mind a két szereplőt a szívembe zártam, főleg azért is, mert mind a kettőjük hasonlít egy kicsit rám vagy általam ismert személyekre. Maja akárcsak a nagyim, imádja a kutyáját (, aki tetteti, hogy sánta, akárcsak az én goldim), szeret csacsogni, éppen felfedezi a netet, és végtelenül nagylelkű. Mia pedig hatalmas nagy változáson megy keresztül, végül az összeomlása az, ami megfordítja az események menetét. A komolyabb jelenetek mellett, azért voltak olyanok is, amiken jókat mosolyogtam. 

Többek között láthatjuk az iskolai bullying egy új aspektusát. Végig olyan érzésem volt, mintha ez tényleg megtörtént volna. Talán az volt leginkább benne az életszerű, ahogyan a lányok, a szülők és végül a tanárok lereagálták a történetet.
Láthatjuk azt is, hogy mennyire fontos az, hogy egy szerető család és jó barátok vegyék körül az embert. Nem csak Mia szorul segítségre, Majára is ráfér a támogatás.



Nagyon sokat tudnék még mesélni a könyvről, mert rengeteg aktuális témát taglal, de nem szeretnék spoilerezni. Néhol hiányérzetem volt, amikor csak kapargattunk egy-egy témát, nem mentünk bele a részletekbe. Persze ehhez sokkal több idő és oldal kellett volna. Összességében tényleg mindenkinek ajánlanám 12 éves kor felett. Segít kicsit kikapcsolódni és más szemszögből szemlélni a világot. :) 

Összegzés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése