2018. július 8., vasárnap

Patik László: Anna, édes

Fülszöveg:
Anna ​csak élni szeretné az életét. Arról nem tehet, hogy beleszeret egy nála harminc évvel idősebb férfiba. Legalább lenne gazdag! A mama persze tudja, mitől döglik a légy. Lánya már rég magazinok címlapján viríthatna, jómódú pasikkal flörtölhetne, és ehhez természetesen az ő tanácsait kérhetné ki. A fitt ötvenes hölgy saját kispolgári miliőjében a legnagyobb úriasszony. Különlegeseket főz, és érdekes módon egyengeti lánya karrierjét. Így aztán a család kapcsolatba kerül felsőbb körökkel, majd belekeveredik egy kis hamisítási ügyletbe. Mindezt végigkíséri Márta néni, aki egy érintés alapján tudja, kinek mennyi az adótartozása, és ki ül majd kinek a bűnéért. Anna egy igen jól sikerült kalandja után titokban világsztár lesz, a papája egy másik véletlen folytán magas pozícióba kerül. Aztán hirtelen mindenkinek fenekestül felfordul az élete.

Patik László nagyon is aktuális őrült meséje pillanatról pillanatra más és más szituációba sodorja az olvasót. Mintha egy szürreális, tragikomikus magyar rémálom kellős közepébe csöppentünk volna: szorongunk, miközben folyamatosan röhögünk magunkon, a kisszerűségünkön, és azon, hogy nálunk ez az egész nem is annyira abszurd.


Könyvadatok:
Téma: társadalomkritika
Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 240
Megrendelhető: LÍRA

Miért pont ez?:

Először a borító keltette fel az érdeklődésemet, még januárban, amikor még meg sem jelent a könyv. Végül nem vettem meg, de pár napja sétálgattam a könyvtárban és szembe jött velem a könyv. Gondoltam a sok ifjúsági regény mellett kellemes kikapcsolódás lesz olvasni valami mást is. 


          

Véleményem:

A fülszövegnek teljesen igazat kell adnom: őrült egy mese. Ugyanakkor nagyon valóságízű, ismerős és felkavarja az érzelmeket.

Anna 18 évesen, épp csak kikerülve az iskolából, egyből hozzámegy egy nála jóval idősebb férfihoz. Az apja emiatt infarktust kap, az anyja szinte ujjongva fogadja a bejelentést. A drága mama szeme előtt már egy egész életpálya van, amivel híres lesz, persze nem ő, hanem a lánya. Mindent megtesz, hogy a társadalmi ranglétrán egyre feljebb kerüljenek.

Telnek a hónapok, az évek és Annácska beleszeret valaki másba és férjhez megy hozzá. Az egész család belép a poititikai elit krémjébe és megtapasztalja, hogy egy jó házassággal milyen státuszt lehet szerezni. Hirtelen mindenkinek jó fizető állása és sok pénze lesz.
Azonban innen lehet a legnagyobbat esni, és bizony esünk is. 


Számomra a legmegdöbbentőbb ebben az volt, hogy a karakterek nem állnak messze a mai valóságtól. Mindenki azt hiszi, hogy körülötte forog a Föld, nem vállal felelősséget a saját tetteiért. Anna csak sodródik az árral, anyukája pedig mindenáron híressé akarja tenni. Tipikus középosztálybeli család. 



A történet közepén ott van Márta néni, aki nálam abszolút elvette az egész történetet Annától. Az idős, kotnyeles néninél nincs viccesebb karakter. Ráadásul olyan szituációkba keveredik (illetve keveri a családot), ami teljesen abszurd és bizarr. Az olvasó azt sem tudja, hogy nevessen vagy sírjon. Én az előbbit választottam. 

A könyv vége nem igazán nevezhető végnek. Bár mindenesetre meg kell hagyni, egészen érdekes egy jelenet.


Van egy téma, amit eléggé lazán kezel az író és kicsit túlzásba is esik. Többnyire ez mindenre igaz, de volt egy dolog, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Ez az abortusz. Nem hiszem el, hogy Annának nem okozott nagyobb lelki sokkot ez a beavatkozás.


Az egész regény nagyon pörgős, gyorsan olvasható és szerethető történet. Olyan társadalomkritika, mely elég egyértelműen elénk tárja az összes tényt és nem nekünk kell bogarászni a szövegben megbúvó gondolatokat. Más szavakkal: szépen képen töröl a tényekkel, amikkel utána azt csinálsz, amit akarsz. 


Összegzés:


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése