2018. július 14., szombat

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad (Léggömbök 2.)

Fülszöveg:
„Váratlanul átkulcsolta a karjait a derekamon, és felkapott.
Mintha egy örökkévalóságig néztem volna le a magasból a homlokára, a piercingjén megcsillanó fényekre; orra és szája megszokott formájára, és képtelen voltam eldönteni, hogy bosszantónak tartom-e minden egyes megnyilvánulását, vagy éppen ezek jelentik számomra a biztonságot.”
A tizenkilenc éves Dorka Budapesten kap munkát, hogy támogatni tudja a családját. A lánynak nem csak a nagyvárosi léttel kell megbarátkoznia, hanem az önállósággal járó kihívásokkal is.
Új ismerősei alaposan felforgatják Dorka megszokott világát, aki egy régi barát feltűnésének köszönhetően rádöbben, hogy ideje letennie a múlt súlyos terheit, és felvállalnia élete legfontosabb szerepét, mielőtt túl késő lenne…
Könyvadatok:
Téma: ifjúsági
Sorozat: Léggömbök 2. része
Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2017

Oldalszám: 280
Megjelenés: LÍRA



            

Miért pont ez?: 
Az első könyv után nem voltam benne biztos, hogy valaha is el fogom olvasni a történet folytatását. Nagyon szomorú volt a vége, és olyasmit vetített előre, ami még nehezebb téma. Aztán elvállaltam egy újabb Merítés-díj zsűrizést, és így került elém a második rész. 


A sorozat első részéről ide kattintva olvashatjátok a véleményemet. 

Véleményem:

Az előző könyv témája is már fontos kérdéseket feszegetett, de az Utánad még inkább elmerül ezekben. Ilyen szempontból kiemelkedő az ifjúsági regények körében. Nem csak a tini terhesség, anyaság kérdését járja körbe, de fontos szerepet kap a munkavilága, a drogok és a Budapest-vidék közötti ingázás is. Az utóbbit teljesen át tudtam érezni. 

Dorkának egy pillanat alatt fel kellett nőnie, és ez bizony nem könnyű. Anyává vált, de ahhoz, hogy biztosítani tudja a gyermeknek a megfelelő életszínvonalat, kénytelen a fővárosba költözni és munkába állni. Nem csak lemarad a legszebb pillanatokról, de a munkavilága is elég kemény. Néhol pedig bekavar a szerelem is. 

Igazság szerint a karaktereket még mindig nem sikerült teljes mértékben megkedvelnem, de tetszett, hogy emberiek. Senki sem tökéletes, ők sem azok. Rengeteg hibájuk van, de a nehézségek ellenére küzdenek, hogy jobbak legyenek. 

Nem tudom elmondani, hogy mennyire tetszett. Az írói stílus jó, a történet olvasmányos és mondanivalója is van. Az utolsó 50 oldallal itt is voltak problémáim. Nagyon elvitte a romantikus szál az egészet. Ami persze kellett ennek a történetnek, de rettentően giccsesre sikeredet. 

Kinek ajánlom?:
Aki szeretne egy komolyabb témákkal foglalkozó ifjúsági regényt olvasni. Ha olvastad az előző részt, és tudni akarod, hogy Dorka hogyan lendül át a nehézségeken és válik felnőtté. 


Összegzés: 



Idézetek: 
"Egyedül leereszt az ember, mint a gumimatrac."

"A vonat sokszor olyan, mint maga az élet: olyan embereket sodor mellénk, akikkel önszántunkból soha nem ismerkednénk meg."

"Ha új munkahelyen dolgozol, az első és legfontosabb, hogy szerezz egy valamirevaló bögrét."

"A szívnek nem lehet parancsolni."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése