2017. október 10., kedd

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Fülszöveg:
A nehezen barátkozó Dorka (becenevén Indián) egy szűkös panellakásban él nagyhangú édesapja és túlérzékeny édesanyja egyetlen gyermekeként, míg osztálytársa, a hideg jómódban felnövő, szelíd Matyi életének legnagyobb eredménye, hogy alacsony termete ellenére a középiskola legjobb kosarasaként tartják számon.
Dorka és Matyi szerelme viharos erővel csap le mindkettejükre, és Dorkának nem csak meg kell tartania Matyi súlyos titkát, de hamarosan szembe is kell néznie a felnőtté válás nehézségeivel.

Könyvadatok:
Kiadó: Ciceró                                                                      Téma: ifjúsági
Oldalszám: 270                                                                  Kiadás éve: 2016
Sorozat: Léggömbök 1. része                                          Megrendelhető: LIBRI

Véleményem:

Nagyon jó az eleje, a közepe már gyengécske és a vége az hagy némi kívánnivalót maga után. Már közel egy éve ez a könyv jön velem szembe minden média felületen. A borítója teszik, a címe hangzatos, és a fülszöveg is felkeltette az érdeklődésemet.

Amikor pedig megpillantottam a könyvtárban (hol máshol?, hiszen könyvesboltba nem járok), akkor nem is volt kérdés, hogy elolvassam -e.
 

PRO: 
Az eleje tényleg nagyon színvonalasan lett megírva. Az író stílusa, a párbeszédek és monológok egyenlő arányban oszlanak el, és számos üzenetet hordoz az ifjúság felé. A történet kerek: van eleje, van közepe és lezárást is kapott. Emellett olyan ifjúsági, ami a kamaszkor egy olyan fontos kérdésére is választ keres/ad, mint a szexuális élet és a nem megfelelő védekezés. 



KONTRA: 
A szereplők nagyon erőltetettek. Számomra főleg a regény közepéjénél váltak azzá, amikor kiderült egy nagy titok, mely mindenki addigi életét megváltoztatta. Szerintem erre a titokra ráment az egész könyv. Ennek a titoknak a hatását érezhetjük a legtöbb fejezetben. Sajnos nem került elég hangsúly a többi részre, mert ez a valami ott terpeszkedik minden és mindenki között.

Ettől eltekintve nagyon örülök, hogy valaki mert ilyen témában könyvet írni. Kiváltkép örülök, hogy ezt egy magyar írónő tette.

Kicsit fáj azt látnom, hogy a Csillagainkban a hibára hasonlítják, bár a történt egy ponton tényleg átmegy hasonlóba. Csak a főszereplők hozzáállása változatlan, az én szememben ugyanolyan bugyuták maradtak. 



Ajánlom:
- Annak, aki szeretne egy komolyabb ifjúsági regényt olvasni. A 16+ korosztálynak megfelelő, a többieket kicsinek tartom ehhez.
- Annak, aki vissza szeretné idézni a gimnazista éveit.
- Annak, akit nem zavar a nem éppen happy end, nyálas, csöpögős love sztori. 

Összegzés:

Idézetek:
" - Majd egyszer rájössz, hogy egy pasi miatt se érdemes bőgni. "
"– Én annyira szeretlek… és te elhagytál… pedig nem azért szeretlek,mert bármiben is sikeres vagy… hanem, mert te te vagy… és bármi is legyen… ez mindig így lesz…
– Cssss… na… – Mintha megrettent volna a kitörésemtől, szorosan magához szorított; még a pólója gyűrött lenyomata is ott maradt a bőrömön. – De egy rohadt nagy mázlista vagyok!"
"Ha nem tudsz elég tiszteletet kivívni, eltaposnak, mint egy férget."
"– Apuci…
Az apám nem félt semmitől.
Nem félt az orvosoktól, az atomháborútól, az utcai erőszaktól.
Nem félt a természeti katasztrófáktól; egyvalamitől rettegett: a tulajdon lányától, sírás közeli állapotban."


Folytatás:
Bár a regénynek van egy folytatása, mégis azt gondolom, hogy én ezt nem fogom olvasni. Nekem így volt kerek egész a történet. Folytatás ide vagy oda.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése