2016. december 10., szombat

Böszörményi Gyula: A ​Rudnay-gyilkosságok

Könyvadatok:
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 556 oldal
Téma: kortárs, krimi
Sorozat: Ambrózy báró esetei 2. része
Kiadás éve: 2015
Megrendelhető: Könyvmolyképző


Fülszöveg:
1900 ​​ősze. 
Budapest székesfőváros a perzsa sah látogatására készül. A titokzatos keleti uralkodó teljes udvarházával egyetemben járja be Európát, mindenhol rendkívüli érdeklődést, sőt rajongást váltva ki. 
Rudnay Béla rendőrfőkapitányt azonban egészen más nyomasztja: számos olyan gyilkossági ügy aktája hever az asztalán, amit a legkiválóbb detektívjei sem voltak képesek felderíteni. Vajon a ferencvárosi szatócs miért ölte meg a Bécsből öngyilkossági szándékkal Budapestre érkező festőt – a frissen alkalmazott cselédlány miért mérgezte meg úrnője édesanyját, akit addig sohasem látott – a hamburgi kémiatanár miért utazott Triesztbe, hogy ott a vonaton lelőjön egy általa sohasem látott, tízéves kisfiút? A minden lében kanál Hangay Mili kisasszony és az ő morc bárója nyomozásba kezd, nem tudván, hogy életük máris veszélyben forog.


Miért pont ez?:
Kezdeném azzal, hogy az előző rész nagyon tetszett. Kimozdított a konfort zónámból, szórakoztatott és a legfontosabb: le sem tudtam tenni. Szinte tükün ülve vártam, hogy olvashassam a következő rész is. 
Ráadásul hamarosan megjelenik a záró rész is, amihez egy kicsit fel kellett zárkóznom. 



Véleményem:
Az első rész göröngyös kezdetével ellentétben ezúttal egyből bele tudtam rázódni a történetbe. Volt pár dolog, ami előzőleg nagyon zavart (itt olvashattok róla), de ebben a kötetben régi, jó ismerősként köszöntöttem őket. Böszörményi Gyula újra el tudott varázsolni az írói stílusával, a sajátos történetszövésével és a karakterek kimunkáltságával. 

Ez a könyv különálló regényként is megállná a helyét. Természetesen a főbb szereplők ugyanazok, mint a Leányrablás Budapesten-ben, azonban itt a főszál kicsit háttérbe kerül, maga mellé engedve egy ugyancsak izgalmakkal teli és szövevényes eset(ek)et. Igazi vérfrissítés. Ráadásul most sem csak egy szálon futnak az események, hanem rengeteg kicsi pont kapcsolódik egymáshoz. Ettől lesz igazán jó a történet. 

A színvonal nem csökkent, sőt ha ez lehetséges: még nagyobbra lett téve az a bizonyos mérce. Látszik rajta, hogy rengeteg a bele fektetett munka, ami meg is térült. Engem kilóra megvett.
Alapvetően nagyon nem szeretem a hosszas leírásokat, de ez a könyv annyira magába szippantott, hogy minden egyes betűjét élvezni tudtam. 




Mili és Ambrózy báró együttes erővel vetik bele magukat egy nagy rejtélybe. Több gyilkosság után szimatolva összefüggést keresnek. A büntetteket különböző személyek vállalták magukra, akiket semmilyen kapcsolat nem köt az áldozataikhoz. Még legfeltűnőbb tulajdonságuk: mind haldokolnak.
Két nyomozónk (egyébként helyes) meggyőződése, hogy a háttérből egy és ugyanaz a személy mozgatja a szálakat. 


A történet most is fordulatos. Kicsit bele lehet bonyolódni a sok gyilkosságba. Azonban jó hír a feledékenyeknek, hogy a szerző maga is segít nekünk, a fontosabb nevek megjegyzésében. Elismétli a dolgokat, mindig hozzájuk toldva azt a keveset, amit addig megtudhattunk. Mindezt egyáltalán nem erőszakosan teszi, amiért még egy hatalmas nagy plusz pont jár. 

Emma története is továbbfolyatódik. Igaz, nem abba az irányban, mint amire számítottam, de bőven tartogat meglepetéseket és új karaktereket ez a szál is. A vége felé sikerült újra kedvenceket avatnom, amibe most nem mennék bele, mert akkor holnap estig itt ülnénk. 



Emellett megint nem csak szórakoztat, rengeteget lehet belőle tanulni. A régies és a cigány szavakból sok megragadt a tudatomban. Valamint a történelmi háttér, az 1900-as évek pár ismertebb és ünnepelt személye is mély nyomott hagyott bennem. Főleg Erdős Renée-t jegyeztem meg magamnak. (Lehet valakinek magától értetődő, hogy az írónő ekkor élt és tevékenykedett, de nekem teljesen új információ volt már a neve is.) 

Továbbra is szenzációsnak tartom az egész történetet. Az Ambrózy báró esetei olyan, mint egy nagy orosz krémtorta: tele van mindenféle jóval. Egyszerűen sohasem tudok betelni vele, és mindig csak többre és még többre vágyom belőle. 




Olvass bele!:




Értékelés:
KEDVENC LETT!

A sorozat:
1, Leányrablás Budapesten
2, A Rudnay-gyilkosságok
2.5, Beretva és tör
3, Ármány és kézfogó -> még nem jelent meg

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése