2017. április 17., hétfő

Anna Gavalda: Édes ​életünk

Könyvadatok:
Kiadó: Magvető
Oldalszám: 280 oldal
Téma: kisregény,pszichológia
Sorozat: -
Kiadás éve: 2014
Megrendelhető: Bookline
Fülszöveg:
Mathilde ​24 éves. Hivatalosan művészettörténet szakos egyetemi hallgató. Valójában a sógorának dolgozik, és a munkája leginkább abban merül ki, hogy álnéven kommentelget különböző honlapokon. A nagyvárosi fiatalok tipikus életét éli. Bulizik, pasizik, lazul. Aztán egyszer elhagy egy tekintélyes összeget, és ez – különösképpen a pénzt megtaláló férfi – megváltoztatja az életét. 

Yann 26 éves. Bár egyetemet végzett, egy bemutatóteremben dolgozik, ahol kis koreai háztartási robotokat prezentál az érdeklődőknek. Már két éve él együtt a barátnőjével, akivel egyre hűvösebb a viszonya. Egy majdhogynem vadidegen házaspárral kell elbeszélgetnie, hogy rájöjjön, valamit nagyon elrontott az életében. Hogy mi a közös a két párizsi fiatalban? Nem találják a helyüket, és lassan már elmenne mellettük az élet a maga kihívásaival, amikor… 


Miért pont ez?:
Egy idézet miatt tetszett meg a könyv annyira, hogy ezt kérjem karácsonyra is:
"– De, tudod…. azt hiszem, a boldogság kulcsa igazából a nevetés. Együtt nevetni valakivel."

Véleményem:
Pár hete olvastam a könyvet és igazi meglepetésként ért.
Nem erre számítottam. A kötet két történetet mesél el. Egy lány kicsit hihetetlen, groteszk szerelmi novellájából és egy fiú életének fordulópontjáról szól. 



Mathilde egy átlagos lány, aki egy nap elhagyja a táskáját benne rengeteg pénzt. 
Teljesen összeomlik attól, ami ezután következik. Életét teljes mértékben felforgatja egy pasas, aki után mániákus vadászatot indít. Közben eltűnik és megkerül még ez-az. A kérdés az, hogy hősnőnk végül megtalálja -e saját boldogsága kulcsát?

Az elején nagyon nem bírtam a csajszit. 
Hisztisnek, nemtörődőmnek és felszínesnek tartottam. Aztán egy egészen váratlan húzásával teljesen meglepett. Mégis az ő történetét kevésbé érzem hitelesnek. Kicsit elrugaszkodott a valóságtól.


Yann története sokkal jobban tetszett. Jobban bele tudtam képzelni magamat a bőrébe. Nem csak az ő személyisége, hanem a többi karakter is megfogott. Igaz, egyetlen estélyről szól az egész, de ezen az estén minden megváltozik. Az előtte közönséges Yannt egy - a szomszédjaival történő - beszélgetés teljesen átformálja.


Anna Gavalda írása végig szellemes, filozofikus és valósághű tudott maradni. 
Éreztem azt, amit a szereplők, láttam azt amit ők láttak és velük együtt gondolkoztam én is. 

Ez a könyv egy olvasó számára akkor lesz jó, ha a sorok mögé képes látni. Meglátja saját életének egyszerűségét és kihívásait, a konfliktusok miértjét és lehetőségeket a megoldásra.  


Idézetek:
„– Az ember képes rá, hogy udvariasságból elrontsa az életét."

 Ha igazán ragaszkodsz valamihez az életben, tégy meg mindent, amit kell, hogy el ne veszítsd.”

„ A boldogságot arról a zajról lehet ráismerni, amit akkor csap, amikor elhagy bennünket.”

„Az ember nem találkozik azzal, akiket szeret, hanem rájuk ismer.” 

Összegzés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése