2022. augusztus 24., szerda

A lápok világa | Delia Owens: Ahol ​a folyami rákok énekelnek

Fülszöveg: 
Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és ’60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.
Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt…
Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi Lányra” terelődik.

Könyvadatok: 
Téma: 
Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 460 oldal
Megrendelhető: LIBRI

Miért pont ez?: 2019 óta folyamatosan a könyvesboltok polcain az első helyeken szerepelt. Emellett nagyon sok moly-os értékelést olvastam, amik mind elismerően nyilatkoztak a könyvről. Én 2020-ban szereztem be a könyvet, de idáig halogattam az elolvasását. A végső löketet az adta meg, hogy nemrég moziba került a belőle készítült film. 

Véleményem:
Eleinte nagyon untam a történetet. Az volt a benyomásom, hogy nem haladunk semerre sem. Alapvetően két szálon játszódik a történet: az egyikben egy bűnügyet göngyölítenek fel, a másikban pedig a gyanúsított életútjáról olvashatunk egészen kiskoráról kezdve. Ez a gyanúsított nem más, mint Kya, aki  éves volt csak, amikor az anyukája elhagyta a családot, a gyerekek egy agresszív, iszákos apára maradtak

A testvérek pár hét leforgása alatt elhagyták az otthonukat, míg Kya egyedül maradt a dühöngő apjával. Aki elől meg kellett tanulnia elbújnia. Menedéket a természetben talált, ahol az évek alatt felfedezte a láp növény -és állatvilágát. Ez az a rész, ahol engem elkezdett magába szippantani a történet. Nagyon élveztem azokat a részeket, ahol a természet leírásával foglalkozott az írónő, és megmutatta nekünk mennyit lehet tanulni az állatok viselkedéséből, és hogyan lehet túlélni ilyen körülmények között is. Csodálattal olvastam azt, ahogyan a tanulatlan lányból hogyan válik szinte profi természettudós.

A bűnügyi szál nem volt ennyire izgalmas, sem érdekfeszítő. Kezdetben itt egy másik helyi lakos, Chase köré összpontosul. Az ő kapcsolatait, személyiségét és múltját próbálják feltárni a nyomozók, miközben minden nyom egy személyhez vezet: úgy tűnik a már felnőtt Kya gyilkolta meg a volt szeretőjét. A történet végét előre sejteni lehetett, és nagyon nehéz volt drukkolni bármely szereplőnek is. 

Érdekes volt azt is olvasni, ahogy Kya az állatokon látott viselkedésen keresztül próbált meg következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy a férfiak hogyan viselkednek szerelmi szituációkban. Miután csalódás érte az életnek ezen területén sokkal zárkózottabb lett, és bár látszólag közel engedett magához mást is, nem tudta a szívébe zárni az illetőt. Ahogyan nagyon nehezen bocsátott meg az első szerelmének is, aki otthagyta őt. 

A könyvet mindenképpen ajánlanám az egyedi atmoszféra és a szereplők miatt. Azonban mivel nagyon nehéz témákat boncolgat, így csak vidám hangulatban érdemes neki kezdeni az olvasásának.

Összegzés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése