2020. szeptember 6., vasárnap

Könyvajánló az őszi napokra | 2020

"Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem." 

Petőfi Sándor versének sorai jutnak először eszembe minden évben, amikor meglátom, hogy a naptár augusztusból szeptemberre vált. A dombtetőre kiülve én is sokszor hallgattam a lehulló levelek lágy neszét és kémleltem az útra kelő madarak hadát. Ilyenkor az idő tökéletesen alkalmas arra, hogy melegebb napokon a fák alatt elterülve kémleljük az eget, hidegebb reggeleken pedig a fotelbe bekuckózva gyönyörködjünk a természetben, vagy csak egyszerűen örüljünk neki, hogy nem ázunk kint az esőben. 

Még akkor is, ha olyan ronda panelben laktok mint én, ahol maximum a szomszéd konyhájára van jó ki/be/rálátásotok, találhattok szépséget ebben az évszakban. Ilyenkor érdemes kimenni egy közeli parkba, játszótérre vagy a Normafához egy kötet könyvvel a kezünkbe és élvezni, hogy ismételten változik körülöttünk a táj. Ehhez hoztam nektek egy rövidke ajánlót.

Naomi Alderman: A ​hatalom
Műfaját tekintve disztópia Naomi Alderman könyve, mely a nemek közötti egyenlőtlenségekről és egy alternatív múltról és jövőről mesél nekünk. 
Röviden a történet: A ​nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek. Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is. A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás… Elérkezett a Lányok Napja, de vajon hogyan fog véget érni?
Már több, mit két tucat nyelvre lefordították, rendkívüli aktualitásával, melyben egy új, nők irányította jövőt vizionál, jelentős visszhangot váltott ki az irodalmi életben, a közéletben, a sajtóban és a politikában.
Ha ezt olvasod, akkor: Csatlakozz a 17. Mini-könyvklubhoz Könyvsarok oldalán! 3 hónapon keresztül a tagok ugyanazt a 3 könyvet olvassák el, majd decemberben egy szabadon választható könyvről értekezünk. Szeptemberben éppen A hatalom c. könyv van terítéken. A könyvklubot ide kattintva éritek el. 

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
A könyvet pszichológia esetleg gyermeknevelés kategóriába lehetne elhelyezni a könyvesboltok polcán. Én azt mondom ez pazarlás, mindenkinek a saját könyvespolcán lenne a helye. 
Pár szó az írótól: 
Amikor ​elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.
Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a múltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.
Ha ez még nem győzött meg, akkor ajánlom, hogy hallgassátok meg Az élet meg minden portré interjú podcastet, melyben Tóth Szabolcs Töhötöm beszélget az írónővel. Ezt ide kattintva tehetitek meg.  



Dragomán György: Rendszerújra
Íme egy újabb jövőben játszódó történet(ek), mely szintén egy magyar író tollából került ki. Az alcím rendkívül árulkodó: Szabadulástörténetek.  Több novellából álló könyvről van szó, melyben egyszerre keveredik a sci-fi, a disztópia és a fantasy műfaj. 
A fülszöveg: Rendszerek és kitörési pontok fűzik össze kötetté Dragomán György tizenöt év terméséből válogatott novelláit. Feltételezett vagy valóságosnak tűnő rendszerek: nyitottak és zártak, politikaiak, természetiek vagy technikaiak. És a kitörési pontok, a szabadulás lehetőségei. Múlt, jelen, jövő. Dragomán szenvedélyes történetmesélő, sakkmesterként mozgatja a figurákat a királytól a gyalogig: fantázia és láttató erő, éles vágások, meglepő fordulatok jellemzik a Rendszerújra minden darabját. 
Ha elolvastad Dragomán könyvét és még nem vagy tagja a Nincs időm olvasni kihívásnak, akkor irány a Facebook (ide kattintva érhetitek el), mert szeptemberben a közös könyvünk a Rendszerújra, valamint mindenkinek egy könyvet kell még olvasnia, ami a jövőben játszódik. A csoportban rengeteg ajánlót találtok, emellett ajánlom figyelmetekbe a Lapozz a 99-re! könyves podcastet, melyben Szabados Ági interjúztat érdekesebbnél érdekesebb embereket könyves témákban. Katt ide a podcastért. 


Deborah Feldman: Unortodox
Idén jelent meg itthon a külvilágtól mereven elzárkózó szatmári zsidó közösségről szóló memoár, melynek egyik volt tagja meséli el a történetét. Számomra ez az év egyik könyve, mely nem csak egy olyan világba kalauzol el engem, mely számomra eddig teljesen ismeretlen volt, de egy bátor nő memoárjaként az újra kezdésről szól. Emellett arról, hogy soha ne adjuk fel, akkor sem, ha minden már veszni látszik. 
Kis betekintés a történetbe:  Deborah Feldman szigorú szabályok szerint nevelkedett Brooklynban. Előírták számára, mit viselhet, kivel beszélhet, mit olvashat. Az oktatásával alig törődtek, az egyetlen elvárás vele szemben az volt, hogy engedelmes lány és jó feleség váljon belőle. Mindössze tizenhét éves volt, amikor hozzáment a családja által kiválasztott férfihoz, akit alig ismert. Deborah-t pánikrohamok gyötörték, és elképzelése sem volt arról, hogyan enyhíthetne szorongásán. Kilátástalan helyzetében fokozatosan találta meg a kiutat: miután megszületett a fia, egyre világosabbá vált számára, hogy képtelen megfelelni a haszid zsidó közösség elvárásainak, és maga mögött kell hagynia addigi életét. 
Ha elolvastad: A Netflixre készült hasonló névvel egy sorozat, mely ugyan tartalmilag a könyv egy harmadát meséli el, de rendkívül tehetséges színészek játszanak benne és fontos üzenettel rendelkezik. 


Papp Dóra: Tükörlelkek
Utolsó könyvként egy olyan történetet ajánlok nektek, mely kicsit fiatalabb olvasóknak íródott, de az idősebb korosztályt is teljesen magával tudja ragadni. Egy humoros és sokszínű ifjúsági regény, mely sajnos egyre kevesebb figyelmet kap. Én imádom az író könyveit, és teljesen elfogulatlan vagyok irányukban, ráadásul Papp Dóra elég aktív az Instagramon és a Twitteren. (valószínűleg más online térben is, ahol meg tudja szólítani a fiatalokat. Ezekről én azért nem tudok, mert vele ellentétben én kőkorszaki szaki vagyok). 
A történetről és szereplőiről: A végzős Péterfi Krisztina mintadiák. Színötös mindenből, illemtudó, népszerű lány, a szülei szeme fénye. Legalábbis kívülről ez látszik. Olyan titkai és gondolatai vannak, amelyeket még önmagának sem mer bevallani, nemhogy a szüleinek vagy a környezetében bárkinek is. 
Fekete Orsolyát úgy becézik: Tragédia. Ő az a lány, aki a saját rettenetes, kibírhatatlan stílusába és az üvöltő metálzenébe menekül a problémái elől. A lány, akinek mindenki ismeri a titkát, de a teljes igazságot csak ő és a legjobb barátja, Eszter tudja. 
Ha még nem olvastad: Kövesd be a Könyvkoktél Instagram oldalát, mert októberben jönni fog egy a könyvvel kapcsolatok NYEREMÉNYJÁTÉK! Addig is nézzetek körül, mert szeptember 20.-áig fut egy másik könyvért folyó nyereményjáték. Kövessétek a naponta frissülő hírfolyamot is, ahol további játékot és könyves érdekességet osztok meg. Az oldalt ide kattintva éritek el. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése