2018. július 31., kedd

Alexandra Bracken: Az ​idő vándorai [Értékelés + NYEREMÉNYJÁTÉK]


Fülszöveg:
A ​17 éves Henrietta kiválóan hegedül, ez az élete, és kész ezért bármit feláldozni. Ám egy tragédia rádöbbenti, hogy az emberek a zenénél is fontosabbak. Ezért megpróbálja helyrehozni megromlott kapcsolatukat szerelmével, és megtalálni az egyensúlyt az életében.
Etta lehetőséget kap rá, hogy a New York-i Metropolitan Múzeumban hegedülhessen. A koncert előtt azonban olyasmi történik, amire sohasem számított. Az egyik percben még a folyosón van, a következő pillanatban arra eszmél, hogy egy tengeri csata részese. Az Ardent hajón találja magát az Atlanti-óceán kellős közepén. Az év, amit írnak pedig 1776, mikor egy pillanat alatt minden megváltozik…
Kiderül, hogy Etta képes utazni az időben. Hamarosan az is világossá válik a lány számára, hogy okkal került a hajóra. Egyedül ő tudja megtalálni azt a különleges tárgyat, ami képes megmutatni a világok közötti átjárókat.
Ezzel kezdetét veszi egy őrült kaland, melyben Nicholas, a jóképű kalóz lesz a lány segítője és védelmezője. Útjuk során Etta lassan felfedezi különleges képességét, megismeri az időutazók világát, feltárja a múlt titkait, és eközben egyre közelebb kerül Nicholashoz. De gonosz erők azzal fenyegetnek, hogy elválasztják Ettát nemcsak a fiútól, hanem a hazatérés lehetőségétől is, méghozzá örökre.

Könyvadatok:
Téma:
Sorozat: Passenger 1. rész
Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 414 oldal
Előrendelhető: Maxim




Miért pont ez?
Nagyon megtetszett a borító, a téma, a fülszöveg (próbálom szépíteni azt, hogy már megint a külső alapján ítélem meg a könyveket), és novemberben sikerült megvásárolnom egy molyos lánytól. Külön plusz, hogy imádom az időutazós regényeket.

Véleményem:
Bár nagyon szeretem az időutazós történeteket, de egyben félek is tőlük. Több buktatót is rejt magában ez a téma. Alexandra Bracken is belesétált jó bár ilyenbe, de először nézzük meg azt, amit jól csinált, és azt ami tetszett a regényben.

A történet szereplői érdekesen lettek összeválogatva. Szinte mindegyik más kor születte, más értékrendje vagy vallási nézete van. A gyakorlatban átjön pár ilyen ellentét: a fekete-fehér kérdés, a keresztény-muzulmán neveltetés, a szerzetes élet nehézségei. Nagyon tetszett, az is ahogy különböző karakterek eltérő módon gondolkodtak a családi kötelék fontosságáról.

Rengeteg benne a különböző helyszín és különböző kor. Ehhez különböző ruhák, emberek és világnézetek is társulnak. Maga a főszereplő is többször megemlíti, hogy teljesen más a történelem könyvben olvasni, hogy Londont bombázták, és teljesen más átélni azt. Londonnál maradva, a kedvenc jelenetem is innen származik. Amikor az óvóhelyen az emberek a félelmüket a zene segítségével próbálják meg elűzni. Kicsit olyan, mint amikor a Könyvtolvaj könyveket olvas az embereknek.

Az író sokszor azzal akarja tudatosítani bennünk egy-egy dolog fontosságát, hogy többször elismételt pár szót, mondatot és kifejezést. A számtalan jó téma és lehetőség közül egyetlen egy volt az, amely megállta a helyét, ez a rasszizmus volt. Minden más szinte rögtön ment a kukába. Vagy azért, mert nem volt elég idő kifejteni, vagy mert a szereplők totálisan az ellenkezőjét tették annak, amit elvártunk volna tőlük. Ezzel kisebbfajta kettőséget/konfliktust okozva a regényben.

Az időutazós történetek nem is lehetnének teljesek egy szerelmi szál nélkül. A baj csak az, hogy ez rettentően egyszerű és lapos volt. A konfliktusokon játszi könnyedséggel felülemelkedő és mind a két szereplő alaptermészetét meghazudtoló módon alakult ki ez a szerelmi kötelék, mely nem sok izgalommal kecsegtet.

Szerintem sokkal többet ki lehetett volna hozni a regényből, illetve a fordítás sem volt mindig tökéletes. Kíváncsi vagyok, hogy a következő részben az írónő hogyan fogja megoldani azokat a logikai gondokat, amikbe a regény végén szépen lassan belesétált. Alapműnek jó, de a magyar kiadó nem erőltette meg magát.

Összegzés:


NYEREMÉNYJÁTÉK: 
Feltételek:
- Legyél a honlap követője!
- Válaszolj a kérdésekre!

Figyelem!:
- Csak magyarországi címre tudok postázni.
- A nyertest e-mailben értesítem. Ha 5 napon belül nem jelentkezik, akkor újra sorsolok. 

- Sorsolás: 2018.08.17.-én

Kérdések:
1.Milyen más könyvet ismersz, melyben időutazók a főszereplők?
2. A könyvben sok időutazó családról szó esik, akik egymás ellen fordulnak és legyilkolják egymást. Nem ismerős a sztori? (Minimum két családnak a nevét kérem, akik egymás ellen fordultak. Ha nem történelmi személyek, akkor a könyv címét is, amelyben szerepeltek.)
3. Nicholas igazi vérbeli kalóz az 1700-as évek végén. Ismersz más kalózt ebből az évszázadból?
4. Hőseink a könyven a British múzeumot szeretnék meglátogatni, ami a háború miatt be van zárva. Te melyik részét látogatnád meg a múzeumnak, ha megtehetnéd?
Segítséget itt találsz: http://www.britishmuseum.org/visiting/galleries.aspx


Sok sikert! :) 


a Rafflecopter giveaway

1 megjegyzés: