2022. november 14., hétfő

Életrekelt könyvbéli álompasik | Ecsédi Orsolya: Juli ​vagyok, könyvmoly

Fülszöveg: 
Juli még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem volt: csak éppen könyvek szereplőibe. A valódi, hús-vér fiúkban nincs semmi érdekes, ha egy kitalált hőssel hasonlítja őket össze az ember, nem igaz? Hiszen a képzeletbeli könyves kedvenceink erősek és titokzatosak, angyalok és démonok, csábító rosszfiúk és született romantikusok, akikben egy a közös: vonzanak, mint a mágnes. Vagy ez csak addig igaz, míg túl közel nem megy hozzájuk az ember?
Juli megkapja a lehetőséget, hogy kiderítse a választ erre a minden valódi könyvmolyt foglalkoztató kérdésre. Élete legizgalmasabb és legveszélyesebb utazása egy könyvvel kezdődik, természetesen, a története végét viszont neki magának kell megírnia.
Könyvadatok: 
Téma: 

Kiadó: Kolibri
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 324 oldal
Megrendelő: LIBRI
Miért pont ez?:
Ecsédi Orsolya könyveiért már jó néhány éve rajongok, és sohasem okozott csalódást. Különösen a Kell egy csapat! sorozatért vagyok oda, ami inkább 10-12 éves korosztálynak szól, de felnőttként is nagyon szórakoztató tud lenni. Ha kíváncsiak vagytok a véleményemre a könyveiről, akkor ide kattintva elolvashatjátok a bejegyzéseket. 
Ecsédi Orsolya legújabb könyve már egy kicsit idősebbeknek szól (13+), de hasonlóan elgondolkoztató és humoros. Emellett a Juli vagyok, könyvmoly egyedi és nagyszerű alapsztorival rendelkezik, amiről lent olvashattok.
Ajánló: 
Juli egy olyan átlagos tinédzser, akivel nagyon könnyű könyvmolyként azonosulni. Rendkívül szereti a kitalált történeteket, legyenek azok klasszikusok vagy modernek. Emellett rajong az összes könyvbéli álompasiért. A listáján olyan nagy nevek szerepelnek, mint 
Rómeó, Mr. Darcy és Sherlock Holmes. Megsúgom: nem nagyban tér el a saját listám ettől. 
Emellett, mint kiderült Julival más közös tulajdonságaink is vannak. Imád antikváriumokba bolyongani, és hozzám hasonlóan a való életben nehezen találja meg a közös hangot a kortársaival. Ennek oka, hogy azok többnyire egy témáról tudnak csak beszélni: a közeledő báli keringőről és a párválasztásról. Julinak viszont egészen más elképzelése van a témáról: ő inkább a saját buborékán belül, a könyvekben keresi a lelkitársát. Ebbe a buborékba furakodik bele egyik osztálytársa, Duma, akivel egyedüliként Juli megosztja az életében történő hatalmas nagy változást. Mégpedig azt, hogy esténként lehetősége van találkozni a kedvenc regényhőseivel. 
Itt már kicsit irigykedtem a főhősnőnkre, hiszen sikerült csupán 1300 vágyakozásért, 2100 lelkesedésért és 100 zakkantságért egy olyan könyvet vásárolt magának, mely teljesíti a szüve kívánságait. És vajon melyik könyvmoly nem álmodott már erről? Az én listám végtelen, ha az álompasikról van szó. Azonban nem biztos, hogy mindegyikkel feltétel nélkül jól kijönnék, ha egyszer kilépnének a könyvek lapjairól. Ez azonban eszembe sem jutott egészen a könyv olvasásáig. 
Biztosan állíthatom, hogy ezzel a történettel minden tinédzser lány rezonálni tud. Uyganis a könyv báját nem csak Juli személye és az alaptörténet adja. Ecsédi Orsolya most is hozza a tőle megszokott humort, a könyv olvastatja magát, és annyira addiktív, hogy legszívesebben az ember együltő helyében kiolvasná. 
Nagyon tetszett, hogy a regényhősökkel való találkozások és Duma személye is segítenek abban Julinak, hogy felkészüljön arra az időszakra, amikor már a többiektől elzárt, biztonságos buboréka kipukkad. Ő maga tényleg igazi hőssé válik, ahogyan képes felismerni önön hibáit, tanulni belőlük és meglátni azt, hogy mik az igazán fontos értékek valójában. 
Ajánlom, ha szeretnél egy könnyed hangvételű történetet olvasni, arról milyen lenne találkozni az álompasiddal; nem zavar a tinédzserek szabados életfelfogása, néhol feleslegesnek tűnő gondjaik; és szereted a happy end-eket.  
Köszönet: 
Különösen hálás vagyok a Kolibri Kiadónak, hogy eljutatták hozzám a könyvet, és elsőkként olvashattam az egyik kedvenc írónőm legújabb könyvét. Továbbá köszönettel tartozom Ecsédi Orsolyának is, hogy megírta ezt a nem mindennapi regényt.
Extra: 
Az írónő által összeállított, a könyvhöz tartozó lejátszólista elérhető a Spotifyon:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése