2016. október 3., hétfő

Arnon Grunberg: Tirza

Könyvadatok:
Kiadó: Gondolat
Oldalszám: 400 oldal
Téma: társadalom kritika
Sorozat: -
Kiadás éve: 2012
Megrendelhető: Bookline
Fülszöveg:
Jörgen ​​Hofmeesternek nemrég még mindene megvolt, amire egy idősödő férfi vágyhat: szép feleség, elegáns ház Amszterdam egyik legjobb negyedében, tisztes állás egy könyvkiadóban, két gyönyörű lány – Ibi és Tirza –, valamint megfelelő mennyiségű tartalék egy svájci bankszámlán. Az olvasó a Tirza érettségi bulijának elbeszélésébe szőtt, finoman adagolt visszatekintésekből ismeri meg apa és lánya viszonyának történetét, és tudja meg, hogy Hofmeester mennyi mindent veszített: felesége elhagyta egy másik férfiért, Ibi külföldre ment, hogy a saját életét élje, Hofmeestert kirúgták az állásából, a befektetés pedig odalett. (Tovább...)
Miért pont ez?:
Őszintén? Halvány lila eresztésen sincs. A moly.hu-n kevesen olvasták, nincs olyan ismerősöm akinél láttam volna, a borítója teljesen átlagos. Azt tudom, hogy már nagyon régóta kinéztem magamnak és végül szeptemberben sort kerítettem rá, hogy kihozzam a könyvtárból is.
Véleményem:

Nem igazán tudnék hosszas leírásokat készíteni a könyv tartalmából. Úgy gondolom, hogy Arnon Grunberg előtt is sokan megírták már ezt a történetet. Az egyetlen egy különbség, hogy nekik sikerült egy maximum 40 oldalas novellába belesűríteniük, amit a Tirza olvasása közben 400 oldal alatt megkaptam. 


Én leginkább egy személyes drámaként gondolok erre a könyvre. Főszereplőnk, Jörgen ​​Hofmeester igazi holland csinovnyik. Tanulmányait nem fejezte be, egy könyvkiadónál dolgozott. A társadalomnak teljesen kiszolgáltatott figura, aki a munkájának él. Felmutatni sem tud semmit. Ez már az első pár oldalon nagyon világosan látszik.

A családja szétesőben van. Felesége évekkel ezelőtt elhagyta. Nagyobbik lánya, Ibi panziót vezet a barátjával, kisebbik lánya, Tirza pedig éppen leérettségizett és egyéves Afrikai utazásra készül. Hirtelen rádöbben, hogy el fogja veszíteni azt az embert, akiért eddig élt. Számára immáron az életnek nincs értelme. [SPOILER] Elhatározza, hogy eltűnik. Az már csak plusz irónia, hogy ez sem sikerült neki, annyira szánalmas. [/SPOILER VÉGE]


Hofmeester valójában egy pszichopata, aki nem tud beilleszkedni a saját társadalmába, az konkrétan kilöki magából. Tudja magáról is, hogy egy "vadállat", de ezt megpróbálja titkolni mások előtt. Mindent megpróbál normális ember módjára csinálni, de ahogy egyre jobban telik az idő, úgy válik egyértelművé, hogy erre nem képes.
Azt is tudja, hogy a társadalom tette azzá, ami: egy gusztustalan, nyugati fehér betegséggé. 


A történet több idősíkon fut. Míg a jelenben alig haladunk valamit, a szereplőink múltját tökéletesen megismerhetjük. A könyv 2/3-dáig inkább több a visszaemlékezés, míg szépen folyamatosan fordul a kocka és a könyv utolsó részében már csak a jelent ismerhetjük meg.

A család múltján szépen végigvezet minket. 


Közben a jelenben Jörgen felesége hazatér, amiből hatalmas nagy kalamajka lesz.
Lánya pedig bemutatja neki az új barátját, aki leginkább Mohammes Attához (2001. szept. 11., a WTC elleni merénylet kitervelője) hasonlít.

Az egész történet elbeszélés nagyon feszültségkeltő. Az író már a kezdetektől fogva partnerként tekint az olvasóra. Megmagyarázza neki, hogy bizonyos dolgok miért történnek úgy ahogy.
A háttérben mégis mindig ott vannak a ki nem mondott szavak. Érezhető, hogy valamit eltitkol.

Ennek a regénynek 2 nagy kérdése van:
-
Mi történt Tirza és az apja között, amíg együtt éltek?
- Miért nem érkezett meg Afrikába Tirza és a barátja?

Az utóbbira én kaptam választ, ám még ez sem volt kielégítő. A bonyodalomnak nincs megoldása, ami egyben írói állásfoglalás is.




Készült film is a könyvből, amit én ugyan el kezdtem nézni, de egyenlőre annyira az Idegpályák hatása alatt voltam, hogy nem tudtam csak 10 percet megnézni belőle. 


Összességében:
Annak ajánlom ezt a könyvet, aki nem retten vissza egy jó vaskos, néhol lapos, társadalomkritikával jócskán megfűszerezett könyvtől. Azoknak, akik mindezen problémák felett képesek túllendülni, garantáltan nagyszerű könyvélményben lesz része. 

Értékelés:


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése