2018. szeptember 9., vasárnap

Deme László: Orsi ​és a tankok

Fülszöveg:
Kalandos ​történet az igaz meséket kedvelőknek!
A kisiskolások élete már 1956-ban sem volt könnyű, és Orsi ezt pontosan tudja.
Pedig Orsi és az osztálytársai igyekeznek jól viselkedni, de ez elég nehéz, ha a felnőttek még az sem tudják eldönteni, hogy ki hozza karácsonykor az ajándékot, a Jézuska vagy az óriás fenyőfa, ráadásul az anyukája azt sem árulja el neki, hogy miért nem borotválhatja meg a barátnője plüssmaciját, az apukája pedig miért pusmog idegen bácsikkal a parkban.
A sok furcsaság között már meg sem lepődik, hogy októberben lövik fel a tűzijátékot, amiről kiderül, hogy nem is tűzijáték, hanem a forradalmi harcok fényei.
Ezután Orsi hihetetlen kalandokba keveredik. Óriási tankokkal néz farkasszemet, lyukas zászlókkal elegyedik szóba, és már nem is csoda, ha a romos éjjeli körúton barangolva még a macskakövek is panaszosan rányávognak.
Deme László mesekönyve hol tréfásan, hol izgalmasan, hol meghatóan mutatja be 1956 eseményeit, tanulságos szórakozást nyújtva kicsiknek és nagyoknak.
                 

Véleményem:
Nem véletlenül került be a top10-es listába a Merítés-díjas jelöltek közé. A fülszövegnek teljes mértékben igaza van: rendkívüli regény. Hiánypótló az ifjúsági és az '56-os regények között is. 

A történet egy teljesen átlagos iskolai nappal kezdődik, ahol megtudjuk, hogy Orsi és osztálytársai szétszedték a tanterem falát, mert unatkoztak. Ezért aztán nyáron felújítják az iskola egy részét. Az egyetlen, ami arra utal, hogy a szovjet Magyarországon járunk, hogy a tanárok elvtársnak szólítják egymást. Aztán megjelennek azok, amik erre az időszakra jellemzők voltak: bebörtönzések, az emberek néma lázadása, besúgóhálózat. 

Nagyon jól szemlélteti azt, hogy egy kisgyerek hogyan látja a világot. Mindent játéknak fog fel, megszemélyesíti a tárgyakat, nem érez félelmet (utóbbit a tudatlanság miatt van így). Orsi nem érzékeli, hogy veszélyben lenne. Egyedül talán a forradalom, ami nagyobb hatással van rá. A tank már tényleg megrémiszti. A gyermeki szemszög kicsit elveszi az élét a drasztikusabb dolgoknak, de mégis átjön a mondanivalója.

Az ifjúságnak remek olvasmány, mert bele tudják magukat képzelni Orsi szemszögébe, ezáltal egy átfogó képet kapni a történelmünk egy fontos részéről. Az idősebb korosztálynak pedig szemlélettágítóként funkcionál. 

Kicsit sajnáltam, hogy olyan gyorsan vége lett, de nagyon örülök, hogy rátaláltam a könyvre, amikor végeztem vele rögtön el is olvastattam három emberrel. 

Összegzés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése