2017. június 4., vasárnap

Szabó Borbála: Nincsenapám, seanyám

Könyvadatok:
         Kiadó: Tilos az Á Könyvek          Oldalszám: 282 oldal
                              Téma: ifjúsági                              Sorozat: -                                      
                 Kiadás éve: 2016                        Megrendelhető: Bookline

Fülszöveg:
Ha ​egy szobából nincs kiút, ha az életünk egy árulástól csöpögő cseppkőbarlang, ha tohonya élettárs-zsírszobrok feszülnek az ajtónknak, még akkor is meglepő menekülési iránynak tetszik a 20. század elejének magyar irodalma. Karinthy és Kosztolányi, a két macska, akikben a főhős tinédzserleány lelki társait, legjobb barátait és mókakomáit tiszteli, pótolni hivatott az elvált apát, a saját függőségével küzdő anyát és a többi családi árulót. Szabó Borbála regényében mindenki Geréb A Pál utcai fiúkból, és a címadásra sincs esélyesebb jelölt József Attilánál. 
A könyvet tehát el kell olvasnia mindenkinek, akit valaha elárultak, aki kiszolgáltatottnak érzi magát, aki kétségbeesetten kuksol a szobájában az íróasztala alatt (tehát a többségünknek), mivel e kötet szerzőjében végre ők is lelki társra, legjobb barátra és mókakomára találhatnak.

            
 
Véleményem:
Ez nem csak egy egyszerű könyv. Nagyon egyedien van felépítve, érdekes a világkezelése, a történet, a szereplők és a konkluzió is. Ehhez pedig társul egy nagyon jó borító. 

Azért volt jó olvasni, mert rengeteg olyan rejtett irodalomtörténeti elem van benne, amit lehetett bogarászni. A fülszöveg azt mondja, hogy a könyvet mindenkinek el kell olvasni, amivel maximálisan egyet tudok érteni. Szerintem simán beleférne, hogy egy-egy irodalomórán is megemlítsék. 


Nem szépíti a valóságot, elég nyersen és durván mutatja be a konfliktushelyzeteket. A helyszín megválasztása nyomasztóvá teszi a hangulatot. Egy kamasz szobájában vagyunk, ami kicsi, szűk, rendezetlen és büdös. A főszereplőnknek pedig arra kell rájönnie, hogy hogyan szabaduljon ki ebből a (fizikailag és szellemileg vett) rendezetlen világból.


Néhol kicsit összeszedetlennek éreztem. A regényben sokszor az író elferdíti a valóságot, így bizonyos helyzetek fel vannak nagyítva. Volt olyan helyzet, ami idegesített, és volt olyan amit pont ezért szerettem. 

A szereplők közül a két macska (Frici és Dezső) volt a kedvencem. Ez a két macska valami elképesztő. Már csak miattuk is érdemes elolvasni a könyvet. N
agyon sok benne a humoros rész. Imádtam a két macska szócsatározásait. 

A felnőtt szereplőket meg tudtam volna fojtani. Van egy alkoholista anyánk, egy agybeteg nevelőapánk, egy vak nagymamánk és egy undok testvérünk. 

Kedvenc részeim: Irodalomórai felelések
Összegzés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése