2019. április 18., csütörtök

Horányi Hanna Zelma: Egy ​év, tíz hiba

Fülszöveg:
Vajon hány hibát lehet elkövetni egy év alatt? 
Nem a kémia dogában, és nem is a tesiórán, hanem egy sokkal nehezebb tantárgyban: az életben. Kinga épp beleveti magát a kilencedikbe, új sulija, kicsit konzervatív családja és sok barátja van. Belép egy zenekarba, bulizik, és a fiúk is észreveszik a romantikus és vagány lányt. Azzal meg csak a baj van, ha az ember szíve átveszi az irányítást… Vagy mégsem? Horányi Hanna Zelma első regényében pontosan mutatja be az első szerelmek, rácsodálkozások, rajongások és viták természetét – azaz egy kamasz hétköznapjait.

Rólad/Neked-sorozat: Olyan könyveinkre tesszük rá a Rólad/ Neked logót, amelyek valóban kamaszokról szólnak, kamaszoknak, és ráadásul a szerző maga is szinte kamasz, vagy nagyon közel áll a korosztályhoz – így nem csak ismeri, átérzi az őket foglalkoztató témákat, de olyan hangon tudja megírni azokat, amely hiteles számukra is.


Miért pont ez?

A blog rendszeres olvasói már megszokhatták, hogy sok ifjúságit olvasok, mert a Merítés-díj zsűritagja vagyok. Bár Horányi Hanna Zelma könyve tavaly jelent meg, de nálam idén keült terítékre. Egyébként nem biztos, hogy elolvastam volna, mert a fekete borító szinte elveszett a többi könyv között a könyvtárban. Végül egy kis segítséggel sikerült megtalálnom. 

 

Könyadatok:
Téma: ifjúsági
Kiadó: Menő Könyvek

Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 352 oldal
Megrendelhető: BOOKLINE


Pro:
- A főszereplő tényleg sok hibát elkövet, némelyiket többször meg is ismételi. Ez a könyv megmutatja azt, hogy milyen következményekkel kell számolni, ha nem vagyunk hajlandóak leülni és szépen, nyugodtan végigbeszélni a dolgokat. Számtalan szenvedéstől és aggódalomól meg tudjuk magunkat kímélni, ha higgadtak tudunk maradni az adott pillanatban.
- Megmutatja, hogy mennyire fontosak az igazi barátok, és hogy mi is, ők is végighallgassanak minket. Azonban nem mindig tudnak megfelelő tanácsot adni. Főleg olyat, amit egy kamasz meg is fogad. A barátok ennek ellenére feltétlenül fontosak ebben az időszakban, hiszen a kamaszok nem feltétlenül ápolnak jó kapcsolatot a szüleikkel. 
- Hasonlít egy kamasz lány naplóbejegyzéseire, bár ez sokszor csak az írásmódból látszik. A 12 évestől a 16 éves korúig sokan tudnak vele azonosulni. 

Kontra:
- Ez a könyv semmire sem buzdít. Nem mondja azt, hogy állj fel, menj ki és éld a saját életed! Nem mondja el, hogy milyen felejthetetlen élmények várnak rád az életben. Nem hívja fel arra a figyelmet, hogy a barátság mindig két oldalú és, hogy mindenkinek bele kell tennie a közös dobozba, hogy utána ki tudjon belőle venni. A kedvedet sem hozza meg egy másik könyvhöz, sem művészeti alkotáshoz. Nem ösztönöz semmire csak arra, hogy sodródj az árral. 
- A főszereplő a gimnázium első évét kezdi a könyv elején, de a gimis rész nem szerepel sokat a történetben. Inkább csak egy-egy mondatban, szinte felesleges is megemlíteni, hogy éppen történelem órán vagyunk.
- Az egyetlen érdekes dolog a sulin és a pasikon kívül az a gitározás volt. Ami elég sokáig fontos szerepet foglal el a történetben, de a közepe felé eltűnik. Ahogy az összes többi karakter is. Kinga marad egyedül és az idegesítő gondolatai. 

- Én nem láttam benne jelentős karakterfejlősést. Ami egy ifjúsági regénynek alapja kellene hogy legyen, itt hiányzott. Kinga egy nagy utat tesz meg, de a regény végén képes ugyanazokat a hibbákat újra és újra elkövetni. Ráadásul az sem segít, hogy tíz pontban összegyűjti a  legnagyobb hibát, amit az év folyamán vétett. Nem lesz tőle sokkal okosabb, csak még jobban elkeseredik. Ha pedig nincs egy szerencsés véletlen, akkor örökre szomorkodhatna. 

Összegzés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése