2018. március 19., hétfő

Erdős Zsuzsanna: Vedd ​már észre! (Ellenpontok 2.)

Fülszöveg:
Soma ​és Niki régóta kerülgetik egymást. Amikor már úgy tűnik, hogy semmi sem mentheti meg őket attól, hogy egy pár legyenek, mindig összekavarodnak a dolgok.
Ez az egyszerre könnyed és komoly történet hűen mutatja meg a kamaszlélek összes rezdülését – mindkét szemszögből. Niki hitelesen hozza a lányok tipikus félelmeit, problémázásait és Soma azt, hogy mitől reagál másképp egy fiú ugyanarra a helyzetre.
A Vedd már észre! naplószerű visszaemlékezéseit olvashatod egymás után, előbb az egyik szereplő, majd a könyvet megfordítva a másik szereplő szemszögéből is, vagy úgy, hogy összefonod a két szálat. Bármelyik történettel indulsz is neki, ha eljutsz az Ellenpontok felirathoz, akkor átlapozhatsz a másik naplóba és megnézheted, hogy ugyanazt a történést mennyire másként látják a szereplőink.
Ez könyv neked szól, ha épp az első szerelem előtt állsz, vagy nyakig benne csücsülsz, de akkor is, ha jól esik visszagondolni rá.
És hogy mi lesz a történet vége? Vágd fel a középső részt, és ez is kiderül!


Könyvadatok:

Téma:
Kiadó: Menő Könyvek
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 436 oldal
Megrendelhető: Libri

Véleményem:
Az Ellenpontok sorozat könyvei szerkezetükben egy nagyon jól kitalált ötleten alapszanak, ami külföldön már több éve hódít. Nevezetesen azon, hogy két különböző szereplő meséli el ugyanazt a történetet, csak más szemszögből. Hála Istennek Jamie McGuire Gyönyörű sorscsapás sorozata után végre ezért a két szemszögért nem kell kétszeres árat fizetnünk, megkaphatjuk egy darab könyvben is. Lauren Oliver Replica című kötetének szerkesztését lemásolva, most végre magyar írók tollából is olvashatunk hasonló történeteket. Sajnos a Vedd már észre! nem csak kinézetben és felépítésében hasonlít az előbbi borzadályra, hanem a története is ugyanolyan jelentéktelen és semmitmondó.


Van két gyermek, akik egyszer találkoznak egy szállodába. Mind a kettő egyből szerelmes lesz a másikba, anélkül hogy egyetlen egy szót is váltottak volna. Majd szeptembertől egy iskolába kerülnek, és kezdetét veszi egy macska-egér játék, ahol a főnyeremény annyi, hogy egy röpke csókot váltanak egymással. Mindez 436 oldalon keresztül elnyújtva.

Tudjátok vannak azok a regények, amiket annyira szeretsz, hogy újra és újra elolvasod őket. Aztán gondolkodsz azon, hogy milyen jó lenne, ha lenne folytatásuk. De azt soha nem gondolod, hogy "Vajon milyen lenne valaki más szemszögéből olvasni mindezt". Mert az a regény úgy tökéletes, ahogy van.
És aztán vannak azok az írók, akik azt gondolják: "Milyen jó volna erről is még egy réteget lehúzni! Más ötletem úgy sincs." Ráadásul semmi új dolog nem jut az eszükbe, így nem csak a világot, a szereplőket, de az összes rohadt párbeszédet kimásolják az előző regényből és beillesztik az "új kötetbe".
És akkor ott állsz TE, igen TE kedves olvasó és nem érted, hogy miért kellett egy középszerű történetet újra elolvasnod. Ez után a regény után itt állok most én, és ugyanezt kérdezem: "Miért kellett ugyanazt a szenvedést duplán elviselnem?".

A legjobban az bosszant, hogy ezt rendkívül ötletes kivitelezés elpazarolták egy olyan blőd, rettenetes, igénytelen történetre, mint ez itt. A szereplőknek nincsenek különösebb személyiségük. Egy dolog hajtja végig őket. Ez nem csak a főszereplőkre, de ugyanúgy a mellékszereplőkre is érvényes. 

Végtelenül csalódott vagyok. Csak, és kizárólag csak azért kap 2 rózsát tőlem, mert érthető magyar mondatokból épül fel, és nincsenek benne logikai gigszerek.

Összegzés:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése